Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган на крака при Мохамад Бин Салман, когото държеше отговорен за убийството на Хашоги

Ердоган на крака при Мохамад Бин Салман, когото държеше отговорен за убийството на Хашоги

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви днес, че Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят отношенията по между им във всички сфери, предаде „Анадолската агенция“.

Ердоган се срещна със саудитския крал Салман късно снощи. Двамата разговаряха в двореца на крал Салман при закрити врата. Турският президент пристигна в Джеда снощи, посочва турската телевизия „СиЕнЕн-Тюрк“, пише БТА.

Турският лидер се срещна и със саудитския престолонаследник Мохамад Бин Салман, информира „Анадолската агенция“.

Това е негова първа визита в Саудитска Арабия след убийство в Истанбул на саудитския журналист Джамал Хашоги през 2018 г. – случай, който охлади отношенията между двете регионални сили. Ердоган държеше персонално отговорен именно престолонаследника Мохамед бин Салман, но сега се отбелязва обрат във взаимоотношенията.

Турция и Саудитска Арабия имат за цел да подобрят политическите, военните и икономическите отношения, за да започне нова епоха в отношенията между двете страни. Засилването на сътрудничеството със Саудитска Арабия в сферата на здравеопазването, енергетиката, отбранителната индустрия, финансите, селското стопанство е от взаимен интерес, написа тази сутрин Ердоган в Туитър, като добави, че двете страни имат сериозен потенциал за сътрудничество в сферата на технологиите за възобновяема енергия.

Ердоган посочи още, че за Турция е много важна сигурността и стабилността в Персийския залив.

За пореден път подчертаваме, че сме против всички форми на тероризма и че отдаваме голямо значение за сътрудничество със страните в нашия регион срещу тероризма, добави турският президент.

Надявам се, че ще успеем да направим така, че нашите отношения да станат такива като преди, каза той.

В последно време Анкара засилва усилията за преодоляване на спора със Саудитска Арабия, възникнал след убийството на Хашоги. Кризата в отношенията предизвика неофициален саудитски бойкот на турските стоки, който доведе до свиване на стокообмена с 98%.

Визитата се извършва в момент, в който Турция преживява сериозна икономическа криза – турската лира се обезцени с 44% спрямо долара миналата година, а инфлацията е 61,1% на годишна база към март. Тази ситуация принуди Ердоган да смекчи отношенията с бивши съперници, като Египет и Израел, а най-вече с богатите монархии от Залива, сред които Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.