Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Ердоган откри първата новопостроена църква в Република Турция (видео)

Ердоган откри първата новопостроена църква в Република Турция (видео)

Първата православна църква на асирийската древна християнска общност „Мор Ефрем“ в Истанбул на 8 октомври за пръв път отвори врати за миряните.

Строителството на църквата започна през 2019 година.

Освещаването се извърши с религиозна церемония, ръководена от духовния водач на асирийските християни в Турция Юсуф Четин.

„Преди 20 години дори насън не можехме да си представим, че ще имаме тази църква. Политическата воля на нашия президент отвори всички врати“, заяви той.

В тържественото откриване на църквата участва турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Уважаеми гости, приемете най-сърдечните ми поздравления. Ние се стремим да посрещнем нуждите и на асирийските християни, които са част от 85-милионна Турция. Пожелавам храмът да бъде божи дом за всички граждани на асирийската общност в Турция и Сирия“, каза Ердоган, цитиран от БТА.

По думите му построяването на църквата стана възможно след като турското правителство преди няколко години (когато Ердоган бе още министър-председател) възвърна имотите на религиозните фондации.

Първата църква на асирийските християни на Турция се намира в квартал „Йешилкьой“ (някогашното селце Сан Стефано) в европейската част на Истанбул.

Тя е и първата новопостроена църква в историята на Република Турция, която на 29 октомври тази година ще отбележи 100 години от основаването си от Мустафа Кемал Ататюрк.

Храмът е построен върху парцел, където се намира латинското католическо гробище.

Новата църква е на пет етажа. На първия етаж е залата за религиозни церемонии, олтар, икони, а освен това има и зали за кръщенета, сватби и други прояви.

На един от етажите са разположени апартаментът на митрополита и стаите за гости. Има и отделен паркинг.

Според духовния водач на асирийските християни в Турция тяхната общност наброява 25-30 хиляди души, от тях около 22 хиляди живеят в Истанбул, а болшинството са в района на „Йешилкьой“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.