Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган посочи: Изборите в Турция ще бъдат на 14 май

Ердоган посочи: Изборите в Турция ще бъдат на 14 май

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган посочи 14 май като вероятна дата на предстоящите тази година избори за президент и парламент в Турция в изказване пред парламентарната група на своята Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Ердоган направи препратка към парламентарните избори през 1950 г., спечелени от Демократическа партия на Аднан Мендерес, пише БТА.

„На 14 май 1950 г. покойният Мендерес каза: „Достатъчно, народът има думата“ и излезе от урните с огромна победа. 73 години по-късно на същия ден нашият народ отново ще каже „стига“ на шесторната маса“, каза Ердоган, имайки предвид лидерите на шест опозиционни политически партии, които планират да издигнат общ кандидат на изборите.

Изборите през 1950 г. са първата изборна победа на Мендерес, който след това печели още два пъти парламентарни избори – през 1954 и 1957 г. Свален е от власт с държавен преврат през 1960 г., а през 1961 година е екзекутиран, след като военен съд го осъжда на смърт чрез обесване.

Асоциацията на Ердоган с изборите през 1950 г. се тълкува като знак, че тазгодишните избори по всяка вероятност ще бъдат насрочени на 14 май.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.