Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган с нова заплаха срещу опозицията и лидера й

Ердоган с нова заплаха срещу опозицията и лидера й

Турският президент Реджеп Ердоган отправи публично поредната заплаха срещу опозиционния лидер Кемал Кълъчдароглу с уверението, че той ще понесе тежко наказание.
Повод за острите му нападки и обвинения отново е интервюто на Кълъчдароглу пред германското списание „Фокус“, станало причина за яростни полемики сред управляващите и опозицията. „Той прави всичко възможно, за да не идват германските туристи да почиват в Турция. Щом обслужва терористичните групировки и съжителстват с тях, ще си плати. Ако ще да е съюзник на дявола, ще бъде наказан и той, и хората му. Кой е той, че да твърди, че няма никаква сигурност за чуждестранните туристи, нито за никого!“, заяви Ердоган.
Президентът настоя Кълъчдароглу да научи какво означава идеята за един народ, едно знаме, една родина и една държава, и да й се подчини, в противен случай ще плати скъпа цена. „Известно ни е, че бизнесът на този човек е да сее политически лъжи, той е експерт в това отношение. Той организира преврата и ме лъга, докато ме гледаше в очите. Не си ли дават сметка докъде ще стигнат, щом са говорители на терористичните организации? Всеки да си събира ума в главата“, заяви още Ердоган.
Нападките му бяха последвани от изявление и на вицепремиера Бекир Боздаг, който настоя лидерът на Републиканско народната партия (РНП) Кемал Кълъчдароглу незабавно да даде обяснение за всяко свое твърдение, очернящо имиджа на страната, и подчерта, че интервюто е удар по турската икономика.
Говорителят на РНП Бюлент Тезджан пък огласи документ, според който в Турция действа национална агенция за сигурност на министър-председателя. „Само че няма такава държавна структура, няма подобно звено, поне според законите на страната. Това означава, че незаконно се събират разузнавателни данни. И ако действа такава специална структура, тя е противозаконна. Което пък означава, че сме в процес на изграждане на паралелна държава не основана на законите, тайна организация без всякакво правно основание с цел укрепване на президентския режим“, заяви говорителят. Той подчерта, че тайната разузнавателна агенция е престъпление, защото законите не позволяват частни организации, изпълняващи подобни задачи.
„Според историята всички диктатори – Хитлер, Мусолини, Пиночет, Саддам, Кадафи са разполагали с подобни частни разузнавателни структури. Значи и в Турция по същия начин се формира такава. Всичко това трябва да излезе наяве, защото е от изключително съществено значение за националната сигурност“, посочи Бюлент Тезджан.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.