Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган с жалба заради заглавие на „Le Point“, от списанието твърдят, че са отразили реалността

Ердоган с жалба заради заглавие на „Le Point“, от списанието твърдят, че са отразили реалността

Турският президент Реджеп Ердоган сезира прокуратурата относно заглавието на френското списание „Le Point“ и главния редактор на изданието, както и журналиста Ромен Губерт. Списанието постави на корицата си снимка на турския президент със заглавие „Етническо прочистване по методите на Ердоган“.

По думите на адвоката на Ердоган основанието на жалбата е „използване на обидни квалификации на френски език“.

Според публикуваната в сайта  информация, главният редактор на „Le Point“ Етиен Гернел е обяснил защо са използвали снимката на Ердоган на корицата си и определението „етническо прочистване“.

„Ердоган е не само диктатор, той същевременно върши коренни чистки и тази седмица се опитваме да разкажем за това. Защото истината трябва да се говори, защото по тази тема се използват много положителни изрази. Твърди се, че турската държава е организирала операция в Сирия, говори се за напрежение, сблъсъци, посегателства, но нищо от това не отразява истински преживяното. Няма напрежение и сблъсъци, налице е операция за етническо прочистване.

По-рано това беше осъществено в Африн през 2018 г. и в последните няколко седмици отново започна. Заедно с помощта на ДАЕШ и Ал Кайда, които имат съюз помежду си Ердоган отново започна етническа чистка в Северна Сирия. Там тези групировки вършат мръсната работа на Ердоган, т.е. раздават съд и присъда без правосъдие. Селата биват опразвани, това е нетърпимо положение и ние тази седмица се опитваме да разкажем за случващото се в „Le Point“ с интервюта, анализи, анкети.

Всичко, което се преживява там в момента е срамно. Нашето списание обръща внимание и на факта как Ердоган влияе на част от турската общност във Франция в рамките на тези политики. Време е вече да си отворим очите.“, изтъква Етиен Гернел.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.