Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган се отказа да гони сирийските бежанци от Турция

Ердоган се отказа да гони сирийските бежанци от Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, чиято страна е приютила над 3,6 милиона сирийски бежанци, обеща, че никога няма да ги върне насила в Сирия, предаде АФП.

„Ще защитаваме докрай нашите братя, прогонени от войната в Сирия (…). Никога няма да ги изгоним от тази земя“, заяви турският президент, като осъди изказванията на опозиционните лидери, които редовно призовават сирийците да бъдат върнати в страната им.

„Вратата ни е широко отворена и ние ще продължим да приемаме (сирийците). Няма да ги върнем в устата на убийците“, каза Ердоган пред събрание на предприемачи, визирайки режима на президента Башар Асад в Дамаск.

Няколко турски опозиционни партии редовно призовават за връщане на милиони сирийски бежанци в Сирия, пише БТА.

Миналата седмица основната опозиционна Народнорепубликанска партия заяви, че ако дойде на власт след парламентарните и президентски избори през юни 2023 г., всички сирийци ще трябва да напуснат Турция „в рамките на две години“.

Миналата седмица турският президент обяви, че подготвя „завръщането на един милион“ сирийци по домовете им, като финансира с помощта на асоциации и на международна помощ жилища и адаптирани структури в Северозападна Сирия – последната територия, изплъзваща се от властта на Дамаск.

От 2016 г. насам и началото на турските военни операции в Сирия около 500 000 сирийци са се завърнали в тези „зони за сигурност“, създадени от Анкара по протежение на границата й, според президента Ердоган.

Първите няколко хиляди къщи и необходимите инфраструктури за настаняване на завръщащите се сирийски бежанци бяха открити на 3 май в този район в присъствието на турския министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу, който увери, че 100 000 от тези жилища ще бъдат готови до края на годината.

Турция е приела на своя територия близо пет милиона бежанци, основно сирийци и афганистанци, съгласно условията на споразумение, сключено с ЕС през 2016 г.

През годините и особено през лятото на 2021 г. се появи напрежение между тези бежанци и местното население, което е изправено пред тежка икономическа и парична криза.

Макар и ограничени, тези инциденти предизвикаха опасения сред хуманитарни организации, че бежанците могат да се превърнат в залог на предстоящата предизборна кампания.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.