Home»АНАЛИЗИ»Ердоган ще посети Германия: какво очакват германските турци?

Ердоган ще посети Германия: какво очакват германските турци?

Нуртен Карачай въздиша тежко. 49-годишната жена смята, че всичко за Ердоган – от вътрешната му политика до отношенията с Германия – вече е казано. „А сега и дебатът около Йозил – само празни приказки“, разказва ни тя в един парк в центъра на Кьолн.

Майка й се безпокояла, че ако продължава да говори открито по такива теми, може да й се случи нещо. Само че Нуртен просто не може да не каже какво мисли за предстоящото посещение на турския президент в Германия.

От една страна, тя е „шокирана“ от категоричната победа на Ердоган на изборите през юни. От друга страна, е силно разочарована от отношението на германските политици: „Макар всеки да знае, че демокрацията в Турция е застрашена, че пресата не е свободна, а правата на малцинствата са потъпквани, германското правителство не дава ясен сигнал, че отхвърля политиката на Ердоган.“ Меркел само „гледа строго“ и отправя „предупреждения“, възмущава се Нуртен.

Много от турците в Германия споделят мнението ѝ. Други избягват да отговарят на въпроси на журналисти, защото се боят да не би някой да изкриви думите им. Страхуват се от последиците за себе си и семейството си, за роднините в Германия и за тези в Турция.

Турците, които не се притесняват да говорят, го правят най-често от името на някой съюз или организация. Недалеч от парка, в който разговаряме с Нуртан Карачай, живее Ханифе Тосун. Тя е на 40 години и работи в обществения сектор. Освен това е председател на съюза „Икулт“ в Кьолн. Организацията е близка до „Движението на Гюлен“ – човекът, който според Анкара е отговорен за опита за преврат през 2016 година. Германските служби за сигурност категорично отхвърлят това.

Ханифе Тосун се опасява, че Ердоган ще използва посещението си през септември като медийна реклама: „Винаги става все същото: прибере ли се Ердоган в Турция, вестниците пишат какъв страхотен лидер е, какъв голям управник – сред най-големите в света.“

Ханифе Тосун подозира, че мотивите за визитата на турския президент са вътрешнополитически: „Икономиката на Турция върви на зле и хората се нуждаят от уверения, че властта е в ръцете на правилните хора. За Ердоган е от полза да може да се похвали с подобно посещение.“

Турците в Германия – дълбока пропаст ги дели

Ерен Йозбек също е на мнение, че визитата на Ердоган ще му послужи за пропаганда в медийното пространство.

Ерен работи като маркетинг експерт в магазин за мебели. 49-годишният мъж е живял в Турция 23 години, преди да се пресели в Германия. Според него, Ердоган има право да отиде в Берлин: „Самият факт, че е държавен глава на страна, която е в близки отношения с Германия от векове, му дава това право.“

Ерен се вълнува най-вече как визитата ще се отрази на и бездруго отровената атмосфера в турската общност в Германия. Според него пропастта, която разделя хората, е толкова голяма, че дори идването на турския президент няма да я затвори: „Това са два острова. На единия са хората, които вярват в демокрацията и демократичните ценности, а на другия – тези, които се гордеят с неоосманския паша на Босфора.“ Затова било „все едно“ дали Реджеп Тайип Ердоган ще дойде на есен в Германия или не.

Отношенията между двете групи турци в Германия са прекъснати, смята Йозбек. „И двете страни са изтеглили посланиците си – ако ми позволите тази дипломатическа метафора. Вече не разговарят помежду си. Игнорират или избягват отсрещната страна. Едните смятат, че са прави, защото са репресирани. Другите пък вярват, че са прави, защото са на страната на властта.“
Нуртен Карачай също не вярва, че пропастта, която разделя турската общност, ще се затвори в близкото бъдеще. А какво очаква от германското правителство по време на визитата? „Бих му пожелала да се държи със самочувствие, да не отстъпва пред Ердоган и да не му оказва никаква подкрепа – нито по въпроса за бежанците, нито по отношение на износа на оръжие от Германия за Турция.“

Нуртен обаче е песимистично настроена. „Според мен, пак ще сключат някоя сделка. Ще продължат да си сътрудничат“. Не се ли надява, че нещо ще се промени? „Не, според мен това вече не е възможно“, категорична е Нуртен.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.