Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Споразумението за износ на украинско зърно е резултат от дипломатическия успех на Анкара

Ердоган: Споразумението за износ на украинско зърно е резултат от дипломатическия успех на Анкара

„Споразумението за износ на украинско зърно, подписано в Истанбул от Турция, ООН, Русия и Украйна, е „продукт“ на дипломатическия успех на Анкара“, заяви снощи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от „Анадолската агенция“.

„Всички признават, че стъпките, предприети за преодоляване на зърнената криза, които светът следи отблизо, са продукт на усилията на нашата страна“, каза Ердоган след заседание на правителството в Анкара, пише БТА.

Той допълни, че „тази работа, започната под лидерството на страната ни, е важен дипломатически успех“.

Турският президент направи коментарите си, след като първият натоварен със зърно кораб отплава в понеделник от украинското пристанище Одеса и се отправи към Ливан.

По силата на споразумението от 22 юли ще бъдат отворени три украински пристанища – Одеса, Черноморск и Южни. През тях ще се изнася зърното, блокирано в Украйна от месеци заради продължаващата война с Русия. За следене на спазването на споразумението в Истанбул беше създаден съвместен координационен център.

Първият кораб с украинско зърно се очаква да пристигне в турски териториални води в сряда

Първият кораб с украинско зърно, който отплава вчера от Одеса по силата на сключеното с посредничеството на ООН и Турция споразумение между Украйна и Русия, ще пристигне в турски териториални води в ранните часове на деня в сряда, съобщи турското министерство на отбраната, цитирано от „Ройтерс“.

Регистрираният в Сиера Леоне кораб „Разони“ с 26 527 тона царевица на борда пътува за Ливан и тази сутрин малко след 7 ч. по Гринуич (10 ч. българско и местно време) е бил край румънския черноморски бряг в зоната на делтата на р. Дунав, показват данни на платформата „Рефинитив Ейкон“ (Refinitiv Eikon).

Корабът ще бъде инспектиран в турски води в сряда от представители на Русия, Украйна, Турция и ООН, информира още турското министерство на отбраната.

„Планът е (от Украйна) да тръгва по един кораб (…) всеки ден“, е казал пред Ройтерс турски официален представител, пожелал анонимност. „Ако нищо не се обърка, износът ще бъде осъществяван с един кораб на ден за известно време“, е заявил източникът.

Той е съобщил, че заминаването на „Разони“ се е забавило с няколко дни поради „технически проблеми“, които вече са разрешени.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.