Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Турция ще засили военното си присъствие в северната част на Кипър

Ердоган: Турция ще засили военното си присъствие в северната част на Кипър

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция ще засили военното си присъствие в северната част на разделения остров Кипър, съобщи агенция “Франс прес”, пише БТА.

„Няма да намалим броя на нашите войници там, а напротив, ще го увеличим“, заяви Ердоган пред журналисти на борда на самолета, с който пътува за Азербайджан.

В северната част на Кипър са стационирани около 35 000 турски войници и присъствието им там е една от основните спънки в преговорите за обединение на острова. Последният кръг преговори през юли 2017 г. приключи с провал.

Ердоган заяви също, че противно на неотдавнашни информации в печата, страната не предвижда да открие военноморска база в Северен Кипър.

„Нямаме нужда от такава база там“, каза той, подчертавайки, че Турция се намира на „няколко минути“ от кипърския турски бряг.

Наличието на турска база в Северен Кипър ще има преди всичко „психологически измерения“. „Ако почувстваме нужда от това, ще го направим“, добави Ердоган.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.