Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Виновните за химическата атака в Дума ще „платят висока цена“

Ердоган: Виновните за химическата атака в Дума ще „платят висока цена“

Тези, които стоят зад убийството с химическо оръжие на цивилни жители в сирийския бунтовнически анклав Източна Гута, ще „платят висока цена“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

„Проклинам тези, които извършиха това клане. Който и да го е направил, на извършителите ще бъде търсена сметка и със сигурност ще заплатят висока цена“, каза Ердоган пред депутати от своята партия в парламента.

Турското външно министерство през уикенда излезе с изявление, в което се каза, че има „силни подозрения“, че режимът на сирийския президент Башар Асад е отговорен за атаката.

Ердоган обаче се въздържа директно да обвини Асад, само отбеляза, че е провел телефонен разговор с руския президент Владимир Путин, който е ключовият съюзник на Асад заедно с Иран. „Говорих с Путин вчера [понеделник], разговорите ще продължат и днес“, каза турският президент.

В понеделник той изразил „загриженост“ пред Путин във връзка с атаките в Източна Гута.
Междувременно Москва обвини Вашингтон в отказ от изправяне пред реалността по отношение на предполагаемата химическа атака в град Дума. Москва твърди, че не съществуват доказателства, че това се е случило.

„Виждате неконструктивната позиция, която някои страни, включително и САЩ, са заели. Те предварително отхвърлят реалността“, заяви пред репортери Дмитрий Песков, говорителят на Путин.

Той допълни, че „никой от тях не говори за необходимостта от безпристрастно разследване“ и каза, че това ограничава дипломатическите възможности за Русия, но че Кремъл ще продължи „активна работа на дипломатическия фронт“.

Говорителят на Кремъл допълни, че засега няма уточнена дата за предложената предстояща среща между Тръмп и Путин.

Руският посланик в ООН предупреди в понеделник, че използването на военна сила срещу Сирия ще има „сериозни последици“.

От своя страна руското министерство на отбраната определи разпространените кадри с жертви на атаката като „още един фалшификат“, което е в унисон с руската практика бунтовниците да бъдат обвинявани за извършване на атаки, за да не бъде дискредитиран режимът на сирийския президент. От руското военно ведомство твърдят, че техни специалисти са посетили болници в Дума, но не са открили доказателства за химическа атака. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.