Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ердоган: Засега не можем да гледаме положително на членство на Швеция в НАТО

Ердоган: Засега не можем да гледаме положително на членство на Швеция в НАТО

Засега не можем да гледаме положително на членство на Швеция в НАТО, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган в интервю за СиЕнЕн, предаде БТА.

Турция, която има втората по големина армия в НАТО, блокира членството на Стокхолм в алианса, обвинявайки го, че укрива бойци от поставената извън закона Кюрдска работническа партия (ПКК).

Докато шведските власти продължават да позволяват на лица, свързани с терористичните групировки, да се разхождат свободно в Швеция, ние не можем да гледаме благосклонно на членството на тази страна в НАТО, заяви Ердоган.

В момента не сме готови за Швеция, защото една страна членка на НАТО трябва да има твърда позиция, когато става въпрос за борба с тероризма, каза още Ердоган.

Швеция отказва многократните искания на Турция да екстрадира лица, които Анкара определя като терористи, с аргумента, че въпросът може да бъде решен само от шведските съдилища.

След ратификация на турския парламент Финландия официално се присъедини към Алианса на 4 април, но Турция все още се колебае по отношение на членството на Швеция. Според Анкара Стокхолм трябва да предприеме по-конкретни стъпки в борбата с тероризма, за да бъде приета в НАТО.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.