Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Ерхард Бусек: ЕС трябва да приеме и останалите балкански държави

Ерхард Бусек: ЕС трябва да приеме и останалите балкански държави

Бившият координатор на Пакта за стабилност за Югоизточна Европа Ерхард Бусек заяви, че Европейският съюз трябва бързо да приеме останалите балкански страни, за да разреши проблемите в региона.

Според него това би насърчило регионалното сътрудничество.

На международната конференция в Белград „Европейски център за мир и развитие“, посветена на новите концепции за сигурност в света, Бусек заяви, че разделянето на Западна Европа и Вишеградската група, проблемите с Русия, Балканите и Средиземноморието, могат да бъдат решени от Европа със засилване на сътрудничеството, независимо от политическите и други различия между държавите.

„Европейският съюз се нуждае от ясен и решителен подход към разрешаването на проблемите на Балканите, а това означава по-бързо присъединяване на останалите страни. Това би могло да промени характера на евросъюза, но това е необходимо. Защото това е Европа. Брюксел ще трябва да бъде по-скоро партньор, а не някой, който издава заповеди – направете това, попълнете го… използвайки заплашителен тон“, изтъкна Бусек.

Давайки за пример Косово, той отбеляза, че „за някои сърби проблемът е в промените на границите“, но Европа постоянно променя границите си и че в своята история има много такива примери. „Така че за нас промяната на границата е от жизнена важност, а в случая и за Косово“, подчерта Бусек. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.