Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС: Движение Гюлен не е терористична организация

ЕС: Движение Гюлен не е терористична организация

Европейският съюз не определя Движение Гюлен като терористична организация. Това каза пред агенция „Ройтерс“ координаторът на Европейския съюз за борба с тероризма Жил де Керхов. Той посочи, че Съюзът не споделя виждането на турското правителство, че Движение Гюлен (или Движение „Хизмет“) е терористична организация. Жил де Керхов изтъква пред агенцията, че за да промени ЕС своето виждане турското правителство трябва да представи преки доказателства.

„Относно Движение Гюлен… ние не го определяме като теористична организация и не смятаме, че ЕС в скоро време ще промени своето виждане.”, каза Керхов. Относно искането на Турция да бъдат екстрадирани от страни членки на ЕС заподозрени в опита за преврат Жил де Керхов подчертава, че решението за екстрадация е в ръцете на членките на ЕС „и в повечето случаи независимата съдебна система се нуждае от силни доказателства“. “Ние не се нуждаем от косвени доводи, като сваляне на мобилно приложение (става дума за приложението Байлок, за което имаше свободен достъп и милиони са го ползвали по света – б.р.), а имаме необходимост от преки доказателства, които потвърждават, че имат връзка с опита за преврат”, посочва Керхов.

Агенция „Ройтерс“ посочва, че турското правителство, което държи отговорно за опита за преврат от 15 юли 2016 г. Фетхуллах Гюлен, се оплаква, че не получава достатъчна подкрепа от ЕС и САЩ. Припомня се, че около 150 хиляди души са били отстранени от работа. „Ройтерс“ посочва, че част от тези хора са арестувани, защото са свалили мобилното приложение Байлок.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.