Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»ЕС разширява помощта за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

ЕС разширява помощта за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия

Европейският съюз ще предостави допълнителна спешна подкрепа за пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, съобщи БТА, цитирайки Европейската комисия. Отбелязва се, че стойността на отпуснатата хуманитарна помощ достига 6,5 милиона евро и е сред най-мащабните действия по европейския механизъм за гражданска защита.

Еврокомисарят по управлението на кризи Янез Ленарчич ще посети засегнатите райони в Турция, се посочва в съобщението. ЕК допълва, че след като в понеделник е получила първата молба за съдействие от Турция, вече е осигурила три милиона евро спешна помощ. ЕС е изпратил на място 31 екипа с над 1500 спасители, както и пет лекарски екипа. Германия, Литва и Словения са предложили да осигурят одеяла, палатки и печки, след като Анкара отправи ново искане за допълнително съдействие, добавя комисията.

ЕК пояснява, че отговорът на полученото от Дамаск искане за съдействие от ЕС се съгласува с ООН. Първоначално ЕК отпуска 3,5 милиона евро спешна хуманитарна помощ за Сирия за осигуряване на достъп до подслон и вода, за търсене и спасяване на пострадали.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.