Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС: Ще спазваме споразумението за бежанците с Турция

ЕС: Ще спазваме споразумението за бежанците с Турция

Европейският комисар за вътрешните работи Илва Йохансон и заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, който отговаря и за ресора „Утвърждаване на европейския начин на живот“, имаха разговори с турския президент Реджеп Ердоган в рамките на подготвяната реформа на политиката на миграция и убежище в ЕС. Най-важната точка от дневния ред на срещата беше свързана със заканата на турския президент за отварянето на границите, която той често повтаря.

„ЕС ще спазва споразумението за бежанците с Турция, подписано между двете страни на 16 март 2016 г.“, написа заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас в профила си в Туитър.

В общото си писмено изявление след срещата си в Анкара Схинас и Йохансон заявиха, че Турция е страната, която приютява най-много бежанци в света. Те потвърдиха, че подкрепата на ЕС в рамките на споразумението ще продължи. И двете страни ще изпълнят ангажиментите си по споразумението, се твърди още в изявлението.

Визитата е окачествена като „признак за продължаването на сътрудничеството и ангажиментите от страна на ЕС към Турция, която е кандидат за членство в Съюза, важен стратегически партньор и съсед“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.