Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

ЕС все още косвено внася руски петрол въпреки забраните чрез Турция

От влизането в сила на забрана за петролни продукти на 5 февруари миналата година до края на февруари тази година Европейският съюз е внесъл над 5 милиона тона петролни продукти на стойност над 3 милиарда евро от три турски пристанища – Джейхан, Мармара Ереглиси и Мерсин.

Има подозрения, че по-голямата част от тези рафинирани продукти вероятно са с руски произход, тъй като 86% от вноса на пристанищата през същия период идва от Русия. Това показва последният съвместен анализ на Центъра за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух.

Руският износ на петролни продукти за Турция генерира 5,4 милиарда евро данъчни приходи за Кремъл.

През 2023 г. Турция е била най-големият купувач на руски петролни продукти в света, като е внесла 18% от общия износ на петролни продукти от Русия. Вносът на руски петрол от Турция е нараснал почти петорно през последното десетилетие.

Русия стана и втория по големина търговски партньор на Турция, изнасяйки към нея предимно нефт, газ и въглища – на стойност над 42 милиарда евро през миналата година.

Смята се, че турските складови съоръжения впоследствие са се превърнали в основна спирка за руски петролни продукти по пътя им към търговия в световен мащаб, включително към санкциониращи региони като Великобритания, САЩ и ЕС. И по-специално към ключови купувачи в Гърция, Италия, Испания, Румъния и Холандия.

Източник: БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.