Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Европейският съюз се съмнява, че средствата отпуснати на Турция за бежанците са използвани по предназначение

Европейският съюз се съмнява, че средствата отпуснати на Турция за бежанците са използвани по предназначение

Европейската сметна палата публикува доклад за финансовата помощ, която Европейският съюз отпусна на Турция за сирийските бежанци.

Европейската сметна палата заяви, че Турция е отказала да представи списък на бежанците, за които е изразходвана сумата от 1,1 милиарда евро и предупреди, че съмненията дали тези средства са похарчени по предназначение се увеличават. Това съобщи на сайта си турската редакция на Евронюз.

В доклада се отбелязва, че турското министерство на семейството и социалната политика е отказало да предостави списък с адресите и имената на бежанците, които са се възползвали от помощите, отпуснати от ЕС.

Един от проектите на ЕС предвижда на бежанците да се дадат специални дебитни карти, с които те да могат да теглят до 30 евро за лични нужди.

В доклада на Европейската сметна палата се посочва, че основният аргумент на турското министерство на семейството и социалната политика за отказа му да предостави информация относно бежанците, които са получили помощи е бил законът за защита на личните данни.

Един от специалистите, участвали в съставянето на доклада Бетина Якобсен заяви пред медиите, че нито Европейската комисия, нито Европейската сметна палата не успяват да проследят кои точно се възползват от този проект, от процеса на регистрация, до изплащането на средствата.

„Положението е сериозно, ние като контролиращ орган трябва да знаем къде отиват парите. Но ние тук не успяваме да го изпълним.“, заяви Бетина Якобсен. Според нея има риск пълният размер на парите да не е стигнал до бежанците.

На въпрос дали парите, отпуснати на Турция са използвани по предназначение Якобсен отговори: „Да, така смятам, но можехме да постигнем по-голям резултат от похарчените средства.“

През 2016 г. Европейският съюз реши да отпусне на Турция три милиарда евро, като помощ за сирийските бежанци. При условие, че средствата се изразходват по предназначение, Съюзът обеща да изплати на Турция втори транш, т.е. още три милиарда евро.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.