Home»АНАЛИЗИ»Файненшъл таймс: Турция още може да подобри отношенията си със Запада

Файненшъл таймс: Турция още може да подобри отношенията си със Запада

След местните избори на 31 март пред турския президент Реджеп Ердоган се очертава четиригодишен хоризонт без избори и този период предоставя възможност нещата в икономиката и във външната политика да бъдат поставени в ред, пише Файненшъл таймс, цитиран от турската редакция на Би Би Си.

В статията се отбелязва, че когато идва на власт през 2003 г. Ердоган действа като стабилен граждански лидер, поема нова инициатива за членството на Турция в Европейския съюз и е благосклонен към бизнеса, но през последните години той еволюира по посока на авторитарното лидерство.

Посочва се още, че изборът на Турция да закупи отбранителни системи от Русия е увеличило още повече безпокойството. Но въпреки това, Ердоган все още има възможност да промени курса и отново да възобнови добрите връзки, които са от полза както за Турция, така и за Америка и Европа, се казва в материала.

Според изданието въпреки илюзиите на Ердоган, най-добрата възможност все още се предлага от Запада. По време на миналогодишната икономическа криза Турция се обърна за помощ към Китай, Катар и Русия, но не получи удовлетворителен отговор.

Европейският съюз е най-големият икономически партньор на Турция и онези, които инвестират в пазара с облигации и акции в Турция се намират в Лондан, Франкфурт и Ню Йорк. Недоверието на Ердоган не променя икономическите реалности.

„След местните избори на 31 март пред турския президент Реджеп Ердоган се очертава четиригодишен хоризонт без избори и този период предоставя възможност нещата в икономиката и във външната политика да бъдат поставени в ред“ пише Файненшъл таймс.

И в миналото Ердоган направи обратни завои

В статията се подчертава, че основната пречка в отношенията между Турция и Запада са руските отбранителни системи С-400.

„Ердоган няма да стане демократичен реформатор, но той още разполага с шанса да поправи отношенията на страната със Запада“, пише изданието. Като страна членка на НАТО, която граничи с Иран, Ирак и Сирия Турция е жизненоважен стратегически партньор както за САЩ, така и за ЕС. Вашингтон и европейските столици показаха, че имат намерение да се съсредоточат върху търговията, бежанците и борбата с тероризма, загърбвайки отдалечаването на Турция от демокрацията.

Най-големият проблем продължава да е темата за отбранителните системи С-400. Ердоган многократно заяви, че няма да отстъпи и изтъкна, че притесненията му се разбират от американския президент Доналд Тръмп.

„Наред с това по-рано Ердоган направи обратни завои по отношение на сваления руски самолет и връщането на американския пастор.“, подчертава изданието и допълва: „Ердоган има сили да спаси отношенията и отново да ги изгради. За благото на всички той трябва да покаже, че има намерение да възприеме един такъв подход.“

Ozornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.