Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Генералният секретар на НАТО: Хората живеят в „един по-опасен свят“

Генералният секретар на НАТО: Хората живеят в „един по-опасен свят“

“Светът днес е много по-опасен, отколкото е бил преди едно поколение”. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за британския в. „Гардиън“.

На въпрос дали в своята 30-годишна кариера е имало по-рисково време от сегашното Столтенберг заяви, че животът днес е много по-непредсказуем и по-труден заради множеството предизвикателства, пред които човечеството е изправено по едно и също време. „Има разпространение на оръжия за масово унищожение в Северна Корея, има терористи, несигурност, също така има и една по-нападателна Русия“, каза генералният секретар, обобщавайки, че хората сега живеят в „един по-опасен свят“.

Интервюто му идва дни преди началото на шестдневни учения на руски и беларуски войски, за които се смята, че ще са най-мащабните от края на Студената война насам. Приблизително 100 000 души военен персонал и цивилни ще извършват действия в района на Балтийско море, Западна Русия и Калининград.
Говорейки по време на посещение в естонска военна база на 120 км от границата с Русия, Столтенберг отговори предпазливо на въпроса на „Гардиън“ за това дали подкрепя заплахите на американския президент Доналд Тръмп към Северна Корея.

„Ако започна да спекулирам за възможни военни варианти само ще увелича несигурността и сложността на ситуацията, така че според мен моята задача не е да допринасям за това“, каза той и допълни, че усилията му ще бъдат насочени за постигането на политическо решение на кризата. В същото време обаче генералният секретар на НАТО заяви, че разбира и подкрепя военното послание на страните от региона като Южна Корея и Япония, които според него имат право да се защитават. „Те имат право да отговорят, когато забележат тези така агресивни действия. Аз също подкрепям присъствието на американски войски и сили в Корея“, заяви той.

Продължавайки темата за американския държавен глава „Гардиън“ пита Столтенберг и за това дали според него Доналд Тръмп е най-подходящият човек за справянето с настоящата тревожна ситуация със сигурността в световен мащаб. В отговор генералният секретар заяви, че всички 29 членки на НАТО са единни в позициите си. „Доналд Тръмп е избраният президент на САЩ. А НАТО е колективен алианс от 29 демокрации“, каза той.

В същото време Столтенберг допълни, че според него към момента няма надвиснала заплаха срещу някоя държава членка на организацията и увеличаването на разходите за сигурност в отделните държави, на които и самият Тръмп неведнъж е наблягал, са довели до подсилването на Алианса като цяло.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.