Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Генералният секретар на ООН призова световните лидери да спрат ескалацията на напрежението, достигнало своя пик за века

Генералният секретар на ООН призова световните лидери да спрат ескалацията на напрежението, достигнало своя пик за века

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш предупреди, че „геополитическите напрежения са достигнали своето най-високо равнище за този век“, предаде Ройтерс.

Той каза това, след като САЩ убиха при въздушен удар край Багдад в петък най-изтъкнатия ирански военен, генерал Касем Сюлеймани.

Гутериш призова световните лидери да спрат ескалацията на напрежението, да проявят максимална сдържаност и да възобновят диалога. Без да назовава конкретни държави, генералният секретар на ООН каза пред репортери: „Този врящ котел от напрежение кара все повече и повече страни да вземат непредсказуеми решения с непредсказуеми последствия и огромен риск от грешки.“ БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.