Home»ИКОНОМИКА»Германия обмисля да окаже икономическа помощ на Турция

Германия обмисля да окаже икономическа помощ на Турция

Властите във Федерална република Германия разглеждат възможността за оказване на извънредна финансова помощ на Анкара, тъй като съществуват опасения, че икономическата криза в Турция може да дестабилизира целия регион, пише електронната версия на „Уолстрийт джърнъл“.

Според източници на изданието високопоставени официални лица от Германия и Европейския съюз в момента провеждат консултации по въпроса. Разговорите са все още на начален етап и е възможно да не доведат до решение за отпускане на извънредно финансиране за Анкара.

Разглеждат се два варианта: широк пакет помощи, одобрен от всички страни членки на ЕС или по-ограничени заеми, насочени към оздравяване на конкретни сфери от икономиката.

Берлин се опасява, че икономическите проблеми на Турция и резкият спад на лирата могат да повлияят негативно на икономиките на европейските страни, а също и да създадат допълнителна нестабилност в Близкия изток, а оттам и нова миграционна вълна към Европа.

Основният фактор, който оказва негативно влияние на икономиката на Турция, е напрежението в отношенията със Съединените американски щати, които настояват за освобождаване на протестантския проповедник Ендрю Брънсън. Анкара отказва да стори това, тъй като обвинява Брънсън в подкрепа за терористични организации. В отговор САЩ въведоха санкции спрямо двама министри от правителството на Ердоган и наказателни мита за турските алуминий и стомана. ТАСС/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.