Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германия удължава ограниченията за пътуване до Турция до края на август

Германия удължава ограниченията за пътуване до Турция до края на август

Турският туризъм пострада тежко от пандемията – броят на туристите е спаднал драстично. Една от причините за това са наложените ограничения за пътуванията до Турция, които Германия удължава – засега до края на август.

„Германия ще съгласува с Ес решенията, които взима. Ще можем да контролираме вируса само ако действаме в унисон“, заяви външният министър Хайко Маас след среща с турския си колега Мевлют Чавушоглу. Двамата министри са обменили много информации, а данните предстои да бъдат предоставени на германското Министерство на здравеопазването. Надеждите и от двете страни са, че отварянето скоро ще стане възможно. Но както Германия, така и ЕС се ръководят от актуалните данни за степента на разпространение на заразата в отделните държави. По-рано тази седмица Брюксел отмени ограниченията за пътуване до редица страни извън ЕС, но Турция не беше сред тях.

Маас увери, че ситуацията ще се следи периодично – на всеки две седмици ще се провеждат редовни консултации. По думите му „Въпросът е да се гарантира сигурен туризъм във времената на пандемия“. Водеща за решението на федералното правителство ще бъде оценката на института „Роберт Кох“.

И Чавушоглу подчерта, че за Турция здравето остава най-важното – и тук националността няма никакво значение. Турция е изпълнила критериите за отмяна на ограниченията и е предоставила съответните данни. „Готови сме да посрещнем нашите приятели от Германия“, увери първият турски дипломат.

Анкара чака германските туристи

Турският външен министър обвини ЕС, че използвал „политически мотиви“, за да поддържа ограниченията за пътувания до Турция. Според Чавушоглу, някои от страните, за които вече не важат ограничения, са с по-лоши показатели от Турция. „От това разбираме, че решението е политическо“, посочи той и увери, че Турция е сигурна държава и, подобно на Германия, е сред водещите страни в медицинската сфера.

Ограниченията за Турция и още около 160 страни ще важат засега до 31 август. Турция, която е на трето място сред любимите туристически дестинации на германците (след Испания и Италия), е особено засегната от наложените ограничения.

99% по-малко туристи

През май Турция е приела едва 30 000 туристи, което е с 99,3 процента по-малко в сравнение със същия период на миналата година. През първите 5 месецае на годината броят на туристите в Турция е спаднал с 66,3 процента. Миналата година отпуската си в Турция са прекарали над пет милиона германци.

В момента в Турция са в сила редица разпоредби, насочени към гарантирането на сигурността на туристите: на плажовете има изискване за спазване на дистанция, на басейните се предлагат само опаковани пешкири, с термокамери се следи за повишена температура. Правителството е разработило сертификационна програма, в която ресторантьорите и хотелиерите могат да се включат доброволно. Ограниченията по отношение на Турция ще останат, докато институтът „Роберт Кох“ не извади страната от списъка с рисковите райони.

Източник: Дойче веле

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.