Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Германски министър разкритикува турската диаспора за подкрепата за Ердоган

Германски министър разкритикува турската диаспора за подкрепата за Ердоган

Водещ германски политик остро разкритикува вълната от подкрепа за Реджеп Тайип Ердоган сред многобройната турска диаспора в Германия след победата на турския лидер на втория тур на президентските избори в Турция, предаде БТА, позовавайки се на ДПА.

Министърът на земеделието Джем Йоздемир призова за повратна точка в политиката на Германия към Турция.

„Обратът, който най-накрая, слава Богу, настъпи в отношенията ни с Путин, сега е необходим и в отношенията ни с турския ултранационализъм, необходим е в отношенията ни с фундаментализма“, изтъкна Йоздемир.

Преизбирането на Ердоган има конкретни последици за обществото в Германия, отчасти защото много имами, работещи в Германия, са изпратени от турските религиозни власти, каза той.

Германците трябва да говорят за последиците, „ако следващото поколение имами от Турция бъде още по-националистическо, още по-фундаменталистко. Те ще бъдат тези, които ще влияят на децата в Германия“, предупреди германският министър.

Йоздемир направи тези си изявления пред журналисти, след като по-рано в „Туитър“ министърът отправи остра критика към турската диаспора в Германия, че е помогнала на Ердоган да спечели изборите.

Ердоган спечели с малко на вчерашните избори, но за него са гласували две трети от имащите право на глас около 1,5 млн. турски избиратели в Германия, отбелязва ДПА.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.