Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Германски министри пристигнаха на посещение в Турция и обещаха подкрепа на фона на новите трусове

Германски министри пристигнаха на посещение в Турция и обещаха подкрепа на фона на новите трусове

Двама германски министри, външният министър Аналена Бербок и вътрешният министър Нанси Фезер, посетиха пострадалия от земетресенията турско-сирийски граничен регион и обещаха трайната си подкрепа в усилията за помощ и възстановяване, само ден след две нови земетресения, които разтърсиха региона, предаде БТА, цитирайки ДПА.

„Нашето съчувствие не се изчерпва с думи и няма да намалее, когато катастрофата и последиците от нея бъдат заменени от други заглавия в новините“, каза Бербок.

Фезер увери региона в „дълбоката солидарност“ на Германия пред лицето на десетките и стотици жертви.

„Оцелелите, които са изгубили всичко, имат нужда от зимни убежища“, каза тя преди да замине за посещението.

Германия побърза да изпрати значителни количества помощ в региона. Страната има специални отношения с Турция, тъй като е дом на най-голямата общност на турската диаспора, напомня агенцията.

Германската армия е доставила над 340 тона помощ на Турция с 20 полета. Днес нейните военновъздушни сили трябва да транспортират още 13 тона доставки до Турция. Включени са 100 палатки, 400 походни легла и повече от 1000 спални чувала.

На 6 февруари две силни земетресения удариха Южна Турция и Северна Сирия. Повече от 47 000 загинаха, като само в Турция броят им е 41 000.

Един ден преди посещението на германските министри бяха регистрирани още две земетресения, в интервал от три минути, с магнитуд 6,4 и 5,8 според турската Дирекция за управление при бедствения и извънредни ситуации (АФАД). Загинали са шестима души, а 294 са били ранени.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.