Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гласът в подкрепа на 668 бебета в турските затвори #668BABIES (Фотогалерия – Видео)

Гласът в подкрепа на 668 бебета в турските затвори #668BABIES (Фотогалерия – Видео)

Хиляди се включиха в кампанията #668BABIES, която се проведе вчера в социалните медии и в различни краища на света. Акцията мина под наслов „бъди глас в подкрепа на 668 бебета и деца и 17 хиляди жени в затворите“. Активисти в различни краища на света отправиха общ призив: „Бъди глас в подкрепа на 668 бебета в турските затвори“.

В различни краища на света протестиращи изразиха своята подкрепа. Активисти от Швеция се включиха със специален клип в който се посочва: „Бъди глас в подкрепа на 668 бебета в турските затвори. Техният глас не се чува. Тяхната свобода е в твоите ръце. Ние сме тук, а ти къде си? Бъди глас в подкрепа!“ Освен това деца пуснаха хартиени корабчета в река в знак на солидарсност с децата в турските затвори. На тях имаше надпис на турски и английски: „668 бебета са в затвора“.

Активисти от Швеция подкрепиха кампанията със специален клип:

Отделно протестиращи в столицата Стокхолм раздаваха брошури и черни балони с хаштага на кампанията и разказваха за печалната съдба на жените и децата в затворите и погазването на човешките права.

Протести имаше и в различни градове на Германия. В град Есен активисти организираха флашмоб чрез социалните мрежи в центъра на града. В столицата Берлин активисти се събраха, в подкрепа на бебетата и жените в турските затвори, пред Бранденбургската врата. Протестиращите раздаваха брошури и пуснаха черни балони в знак на подкрепа. След това бяха закачени кукли, балони и биберорни на дървета по големите булеварди на града, за да се наблегне на проблема.

Прояви имаше също в САЩ, Англия, Холандия, Финландия и други държави.

В различни краища на света протестиращи изразиха своята подкрепа.
В различни краища на света протестиращи изразиха своята подкрепа.
В различни краища на света протестиращи изразиха своята подкрепа.

668 бебета и деца и 17 хиляди жени споделят печалната съдба да са зад решетките по време на управлението на режима на Реджеп Тайип Ердоган. Те бяха вкарани в турските затвори след опита за преврат на 15 юли 2016 г. и “благодарение” на обявеното извънредно положение в страната, което миналата седмица бе продължено за пети път с още 3 месеца. Част от арестуваните и вкарани зад решетките 17 хиляди жени, с обвинение за „членство в терористични организации“, които не са осъждани и нямат присъди, са в затворите със своите бебета. Единствената им вина е, че са се родили в семейства, които са обявени за врагове на народа! Всеки може да подкрепи инициативата #668BABIES в социалините медии.

Изпълнение в подкрепа на кампанията:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.