Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гърция и Турция дават сигнали за сближаване

Гърция и Турция дават сигнали за сближаване

„Гърция и Турция имат няколко горещи конфликтни допирни точки, на базата на които са създадени сложните взаимоотношения между двете страни“. Това каза пред БНР Иван Петрински, издател на български вестник в Гърция.

В началото на седмицата турският външен министър Мевлют Чавушоглу се срещна с гръцкия си колега Никос Дендиас и с премиера на страната Кириакос Мицотакис. Според наблюдателите и двете страни са показали желание за диалог и възстановяване на доверието.

„И двете страни печелят от тази среща. Далечният прицел на тази размяна на любезности е предстоящата среща на върха на НАТО в Брюксел. И двамата лидери искат да отидат в Брюксел с добре нагласени блюда, а не с празни ръце… Размяната на любезности показва отношението на Гърция като гостоприемна, а на Турция като желаеща да се докаже като надежден партньор на НАТО и като надежден бъдещ потенциален член на ЕС“.

В предаването „Събота 150“ Петрински допълни:

„Въпросът с малцинството в Западна Тракия се съмнявам да бъде зачекнат отново. Там политиката е хем хората да имат идентичност, хем да се чувстват съпричастни към гръцката държавата. Не мисля, че Ердоган или Чавушоглу ще успеят да имплементират в съзнанието на хората създаване на някаква пропаст. Трудно ми е да си представя Кипър по поречието на река Марица“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.