Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия

Гюрултия, злато и изцепки: турските сватби в Германия

„Когато турските сватби ескалират“, „Стрелба на турска сватба“, „Бурните сватби се превръщат в проблем“, „Защо полицията не забрани сватбената пукотевица?“ – това само няколко заглавия от германски вестници през последните седмици. Повод за тази тревога дават зачестилите инциденти, свързани с турски сватби в Германия.

Само в края на миналата седмица полицията беше принудена на три пъти да се намесва заради празнични стрелби (отчасти много интензивни) по време на сватби, съобщава вестник „Ди Велт“.

„Не толерираме присвояването на улици или цели квартали“

Според списание „Шпигел“, анадолските сватби постепенно се превръщат едва ли не в политически проблем. Списанието припомня, че турските сватбари често пъти образуват големи автомобилни кавалкади, които блокират цялото движение по улици и дори по магистрали. Някои особено сърцати сватбари изпълняват с автомобилите си истински номера на пътя, а това не само пречи на движението, но и създава сериозна опасност. „Шпигел“ дава пример с един автомобилен „джигит“, който с открития си „Мустанг“ въртял с пушещи гуми осморки по асфалта на магистрала №3, докато другите сватбари блокирали движението.

През последните седмици полицията трябваше да се намесва по сигнали на граждани в градовете Кил, Хамбург, Мьорс и Лудвигсбург. Хората се оплаквали, че сватбарите гърмят със сигнални оръжия и пречат на движението. „Шпигел“ припомня, че наскоро сватбена кавалкада блокира един от най-важните мостове над Рейн в Кьолн, за да могат младоженците и техните гости да си направят снимки на съответния живописен фон. А на магистрала 45 край Хаген сватбарската кавалкада с включени мигачи и натиснати клаксони принудила всички други участници в движението да карат с 30 километра в час.

„Само от април насам полицията в Северен Рейн-Вестфалия се е намесвала 278 пъти на сватбени тържества, които прекрачват границата на допустимото. Преброени са 119 сватбарски автомобилни шествия, в 32 случая е имало стрелба със сигнални пистолети, а в 30 случая е била използвана пиротехника. В специален план за действие на Вътрешното министерство се казва, че полицията не толерира „присвояването на улици или цели квартали“. В бъдеще автомобилните кавалкади при нужда ще бъдат контролирани дори с хеликоптери“, пише „Шпигел“.

Впрочем, много сватбари прекаляват не само на турските сватби. Автомобилни кавалкади, фойерверки и масови фото-инсценировки край популярни пейзажи можете да видите и на руски, албански или ливански сватби в Германия. Но сватбарите от турски произход сякаш най-силно се набиват на очи. Защо?

Как се прави турска сватба

Отговор на този въпрос търси турската журналистка Алев Доган, която на страниците на вестниците „Генерал Анцайгер“ и „Райнише Пост“ предлага едно много интересно описание на турската сватба. Авторката обяснява, че турската сватба по много белези напомня на типичната европейска венчавка: булчинска рокля и воал, шаферки, официални костюми. В същото време обаче тя е и подмолно надцакване между двете семейства: кой ще даде повече, кой ще надмине другите по щедрост и любезност, кой ще направи най-силно впечатление. Защото турската сватба свързва не само младоженците, но и целите им фамилии – а това си е истинско минно поле, пише Алев Доган.

По-нататък журналистката разказва за традиционните церемонии, на които е подложена булката в навечерието на сватбата, както и за жестовете, които се очакват от младоженеца. Той трябва например да „почерпи“ бъдещата си тъща, сестрите, братовчедките и приятелките на булката с посещение в салон за красота. В самия ден на сватбата, заедно с верни другари, всички качени на скъпи автомобили, женихът взима булката от дома ѝ, като трябва да плати нещо като входна такса, достигаща до 500 евро. Всичко това се случва с музикален съпровод от тъпан и зурни. За разлика от германските сватби, където има маса за подаръци, на турската сватба булката се кичи с гердани от пари и злато, пише Алев Доган. В края на церемонията булката като нищо може да се окаже накичена с банкноти и благородни метали за 20 000 евро, научаваме от статията.

Всичко това изглежда отчасти архаично и кичозно, но е в реда нещата. Проблемите започват, когато се стигне до нарушаване на обществения ред: стрелби и неразрешени фойерверки, блокиране на движението, опасни маневри по пътя. Министерството на вътрешните работи на провинция Северен Рейн-Вестфалия вече е издало специална брошура, където са посочени и мерките, които се взимат в такива случаи – чак до конфискация на автомобили и присъди лишаване от свобода. „Шпигел“ пише, че депутатите в провинциалния парламент подкрепяли строгите санкции.

„Повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво“

„Спор няма, че полицията трябва да възпира онези, които блокират цялата магистрала, само за да заснемат за Ютюб някое смайващо видео. Или пък когато плашат минувачите с огнестрелно оръжие. Но дали сватбарите наистина се държат толкова диво, че да създават и опасност?“ – пита списанието и цитира ръководителя на Центъра за турски изследвания в Есен Хаджи-Халил Узлуджан. Той апелира да се проявява повече търпимост и обяснява, че изцепките на сватбарите не са нито провокация срещу германското общество, нито някаква демонстрация на сила: „Онези, които по такъв начин дават воля на радостта си, не го вършат непременно за да навредят на другите“, обяснява той и припомня, че повечето турски сватби преминават съвсем миролюбиво.

„Дойче веле“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.