Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Хелял секторът – индустрия за трилиони долари, от която Турция иска по-голям дял

Хелял секторът – индустрия за трилиони долари, от която Турция иска по-голям дял

Хелял секторът, който в световен мащаб представлява постоянно разрастваща се индустрия на стойност трилиони долари, привлича все повече инвеститори и потребители и в Турция.

Страната, която в момента държи 2,5-процентов дял в сектора в глобален мащаб, се опитва да се превърне в „епицентър“ на световния халал сектор.

През изминалите дни в Истанбул се състоя 9-ата Световна среща на върха за хелял (халал) и 10-ия панаир „Хелял Експо 2023“ на Организацията за ислямско сътрудничество (ОИС).

Световният пазар на хелял продукти и услуги, т.е. такива, които са съобразени с мюсюлманските правила, постоянно се развива, като според оценки понастоящем е на стойност около 7 трилиона долара.

„Търсенето на продукти и услуги, сертифицирани по хелял, се увеличава, защото тези продукти са чисти, здравословни и са предпочитани от мюсюлманите“, каза във видеообръщение на срещата турският президент Реджеп Тайип Ердоган, цитиран от БТА.

Хелял индустрията обхваща широк спектър икономически дейности – хранително-вкусовата промишленост, ислямските финанси, туризма, консервативната мода, козметиката и други. Турция изпъква по-специално с възможностите си в туризма, тъй като значителна част от обектите по света, предоставящи халал услуги, се намират в тази страна, казва Юнус Ете, ръководител на „Дискавър ивентс“, компанията организатор на панаира. Той отбеляза, че мюсюлманското население в света бързо се увеличава и право пропорционално на това нарастват и неговите потребителски нужди.

„Броят на обектите, предоставящи хелял ваканционни услуги в света, е около 350. 150 от тях се намират в Турция“, каза той и цитира оценки, според които паричният размер на световния хелял туризъм ще надхвърли 300 милиарда долара в предстоящия период, писа сайтът „Хаберлер“. „Освен в Турция, някои предприемачи в Индонезия и Малайзия също правят сериозни инвестиции в категорията на хелял хотелите. Ако Турция предприеме действия, като използва този потенциал, прогнозите са, че само през 2024 г. ще бъдат достигнати приходи от хелял туризъм в размер на 25 млрд. долара“, посочи Ете, подчертавайки, че религиозната чувствителност е увеличила интереса към халал туризма.

По неговите думи на Турция се пада дял от около 2,5 процента от световния хелял сектор, което съответства на 100 милиарда долара. Делът на ислямските финансови продукти в Турция е в размер на 55-60 милиарда долара. Според Ете е възможно делът на Турция на световния хелял пазар да се увеличи до 500 млрд. долара с по-активни политики и усилия.

„Ще гарантираме, че хелял секторът ще заеме в нашата страна позицията, която заслужава“, заяви турският президент Ердоган във видеообръщението си.

По думите му секторът се разраства с всеки изминал ден в съответствие с възникващите нужди и очаквания, а сертифицирането и стандартизацията са много важни както за осигуряването на достъп на потребителите до сертифицирани хелял продукти и услуги, така и за улесняването на разпространението на хелял продукти и услуги в международната търговия.

В Турция сертифицирането като „хелял“ се осъществява от националната Агенция за акредитация на халал (HAK, лат.б.), а в световен мащаб за това отговаря Институтът по стандартизация и метрология за ислямските страни.

В речта си при откриването на панаира министърът на търговията Йомер Болат заяви, че делът на търговията на Турция с ислямските държави в общия търговски стокообмен на Турция е бил 11 на сто преди 20 години, а миналата година е нараснал до 26 процента.

„Целта ни е да увеличим този процент на 35 на сто до 2028 г.“, подчерта той. Министърът обърна по-специално внимание и на дейностите на Турция за развитието на хелял индустрията.

Повече от 500 местни и чуждестранни компании от над 40 държави участваха в панаира, организиран едновременно със Световната среща на върха за хелял, съобщиха турски медии.

Представени бяха компании от секторите на храните, хранителните технологии, козметиката, фармацевтиката, текстила, модната индустрия, ислямските финанси и халал туризма.

„Поставихме си за цел да развием търговията с халал в Турция и дори да превърнем страната в епицентър на този пазар. С годините виждаме, че се приближаваме към тази цел“, заяви в речта си при откриването на тазгодишното събитие, организирано под мотото „Врата към глобалната хелял икономика“, Емре Ете, заместник-председател на Световния съвет по халал. „Ще продължим да работим за развитието на хелял сектора на стойност 7 трилиона долара и за повишаване на осведомеността за халал. Очакваме до 5 години секторът да достигне 10 трилиона долара“, посочи той.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.