Home»ЗДРАВЕ»Хотдогът съкращава 36 минути от живота

Хотдогът съкращава 36 минути от живота

Консумацията на хот-дог може да съкрати невероятните 36 минути от живота, показва ново шокиращо проучване, публикувано в „Nature Food“.

Хотдогът е сред най-вредните храни от 5 853 ястия в света, но добрата новина е, че ако замените само 10% от месото, което консумирате всеки ден, това ще добави 48 минути и по някакъв начин ще балансирате минуса от 36, пише IFL Science.

Една краставица добавя 10 минути

Но как учените изчисляват въздействието на храната в минути? Оливие Жолие и Катерина Стилиану използват нещо, наречено Нутрицииден здравен индекс. Той е разработен от Виктор Фулгони, който ръководи изследването „Глобален товар на болестта“ – информация за храненето и начина на живот на всяка страна по света през последните 30 години. Според него например една краставица добавя 10 минути към живота ни.

Замърсяването и нашата околна среда влияят върху храната

Жолие и Стиляну не се фокусират само върху храната, те се интересуват как изменението на климата, замърсяването, качеството на водата и други фактори влияят заедно с храната върху здравето ни. Това означава нови параметри и таблици. Резултатът е следният: храната е разделена на три категории: „стоп“, „продължи с повишено внимание“ и „можеш да я ядеш“, като светофар в три цвята. Например „стоп“ често се среща в преработените меса, „продължи с повишено внимание“ в дъвките, а „можеш да го ядеш“ в повечето плодове и зеленчуци.

Веганството в никакъв случай не е най-добрата опция

Добрата новина от това изследване е, че то доказва, че екстремните диети и пълното изоставяне на месо като вегетарианството и веганството не са най-добрата опция. Някои от веганските опции функционират добре в анализа, но цифрите показват, че не е нужно да се отказвате от месото, за да сте здрави. Напротив, те препоръчват всеядно хранене, което включва храни от животински произход за цялостен потенциал на тялото.

БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.