Home»АНАЛИЗИ»„Хюман райтс уоч“: Събитията през 2017 г. показаха, че политиците могат да се борят за човешките права

„Хюман райтс уоч“: Събитията през 2017 г. показаха, че политиците могат да се борят за човешките права

Събитията през 2017 г. показаха, че лидерите на някои страни могат успешно да защитават политическите права, се казва в годишния доклад на „Хюман райтс уоч“, цитиран от Франс прес и ДПА.

Победата на Доналд Тръмп за президент на САЩ е основната лоша новина за изминалата година според правозащитната организация, но избирането на за президент на Франция на Еманюел Макрон, който победи крайнодясната лидерка Марин Льо Пен, се приема като „най-яркия пример за успеха на съпротивата срещу ксенофобския популизъм“.

Друг положителен знак са проявите на съпротива срещу антиимигрантските и „расово разделящи“ позиции на Доналд Тръмп от съдии, политици, граждански организации и от обществеността като цяло, се казва в доклада.

В Централна Европа авторитарните популистки правителства също се сблъскаха със съпротива както от обществата си, така и от ЕС, отбелязва „Хюман райтс уоч“, говорейки за Унгария и Полша.

„Напротив, там където вътрешната съпротива бе потъпкана, а международната общност не реагираше, процъфтяваха популистите и други сили, които се стремят да ограничат човешките права“, заяви изпълнителният директор на организацията Кенет Рот.

„Смазванията на протести от турския президент Реджеп Тайип Ердоган и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси бяха подпомогнати от стремежа на ЕС към стабилност и спиране на миграцията“, смята Рот.

„Загрижената за Брекзита Великобритания и борещите се с влиянието на ксенофобски популисти европейски страни“, както и САЩ под управлението на Тръмп се отдръпнаха от защитата на човешките права. Колебанието им създаде вакуум, в който се появиха масови издевателства в страни като Йемен, Сирия, Мианма и Южен Судан, предупреждава „Хюман райтс уоч“.

„В Китай президентът Си Цзинпин масово заглуши независимите гласове, а другите страни се побояха да не изпуснат изгодни договори ако го критикуват“, се добавя в доклада.

„Хюман райтс уоч“ обаче похвалва Холандия за опитите й в Съвета за сигурност на ООН да се потърси отговорност от Саудитска Арабия за нарушенията на човешки права във военната й кампания срещу бунтовниците хуси в Йемен.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.