Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»„Хюриет“: Президентите на Турция и Русия може да обсъдят нова формула за износ на зърно, която Турция ще разработи

„Хюриет“: Президентите на Турция и Русия може да обсъдят нова формула за износ на зърно, която Турция ще разработи

Президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин може да обсъдят нова формула за износ на зърно през Черно море, която Турция ще разработи след контактите на нейни представители с двете воюващи страни и ООН, пише турският в. „Хюриет“.

Според вестника, който анализира визитата на турския външен министър Хакан Фидан в Украйна на 25 август и очакваното му скорошно посещение в Русия, Киев не желае да се върне към съществуващото споразумение за зърнен коридор през Черно море и „не гледа неблагосклонно“ на подписването на евентуално ново споразумение.

„Всъщност Украйна би искала да осъществява превоза на зърното самостоятелно, без да навлиза в международни води, т.е. през румънски и български териториални води, по примера на контейнеровоза, плаващ под флага на Хонконг“, пише вестникът.

Според изданието министърът на външните работи на Турция е изслушал при посещението си в Киев позицията на Украйна, а на предстоящото си посещение в Русия ще изслуша и мнението на руските власти, след което ще се обърне към ООН.

Въз основа на контактите Анкара ще се опита да изготви нова формула за износа на зърно, която да може отново да събере страните на преговорната маса, посочва „Хюриет“, като допълва, че Анкара не подкрепя споразумение без участието на Русия, тъй като е загрижена за ситуацията, която може да възникне в Черно море, ако напрежението ескалира или Русия вземе на прицел даден кораб.

Корабът под флага на Хонконг, управляван от германска фирма, стана първият плавателен съд, използвал временния коридор от и до украинските морски пристанища, който може да се използва от търговски кораби на собствен риск. 300-метровият контейнеровоз, който чакаше в пристанището на Одеса от година и половина, отплава през румънското и българското крайбрежие за Турция и премина през проливите, напомня „Хюриет“.

На 17 юли Русия се оттегли от споразумението за зърното, а на 20 юли обяви, че ще счита всички кораби, които влизат или излизат от украински пристанища, за военни цели.

Среща на президентите на Турция и Русия Реджеп Тайип Ердоган и Владимир Путин е планирана да се състои в Сочи, а за възможна дата се посочва 4 септември, заяви за ТАСС дипломатически източник от Турция. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.