Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие

Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие

Имунизирането срещу COVID-19 ще бъде извършвано на няколко етапа и след подписване на информирано съгласие. Това каза а брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който представи Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България. Планът е разработен от работна група от експерти от Министерството на здравеопазването, регионалните здравни инспекции, Изпълнителната агенция по лекарствата, водещи медицински специалисти, съсловните организации и др. Използвани са указания на СЗО, плановете на Германия, Франция,Италия, Англия, съобразен е и с особености на българското здравеопазване. Динамичен е и е подготвен за промяна в зависимост от обстановката. Създава се национален ваксинационен щаб, който ще бъде оглавен от проф. Красимир Гигов.

В плана са разработени фазите за ваксинирани по таргетни групи, като в първата са лекари, професионалисти по здравни грижи, лекари по дентална грижа, фармацевти и др. медицински персонал. Имунизирането ще им позволи да изпълняват професионалните си ангажименти. В тази група влизат 243 600 души. Директорите на РЗИ ще определят броя на подлежащите на ваксиниране. Всички ще се ваксинират доброволно.

Втората група обхваща педагогически персонал, както и работещи във ферми за отглеждане на норки. В тази група са 112 080 души. В третата група са работещи в структури, предоставящи услуги, какъвто е ВиК секторът, доставчици на ток, доставчици на храна, както и служители на МВР. В четвъртата група са хората на и над 65-годишна възраст, както и тези с придружаващи и хронични заболявания. В петата група попадат уязвими групи, имащи висок риск от инфектиране, свързан с условията и начина им на живот. Фазите на ваксиниране са изготвени след консултация с експертните медицински съвети, допълни още министър Ангелов. Планът за ваксиниране ще действа до изтичане на сключените с Европейската комисия договори. Когато ваксините и одобрените им кратки характеристики бъдат одобрени след препоръките на Европейската агенция по лекарства, планът ще бъде доразработен.

Болниците „Пирогов“ и Военномедицинска академия ще могат да осигурят хладилници за съхранение на ваксините и имунизирането ще се извършва в лечебното заведение, каза още министър Ангелов. По думите му днес в „БулБио“ ще се инсталират два хладилника, в които цялото първоначално количество ваксини ще може да се събере. Предстои инсталиране на такъв хладилник и в столичната Регионална здравна инспекция /РЗИ/, а след това и в РЗИ-Бургас. Предстои и създаването на мобилни групи, които ще могат да ваксинират хората.

Няма да отстъпим от решението си ваксината да е доброволна и безплатна, подчерта главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев в отговор на въпрос как ще се процедира, ако някоя компания задължи работещите в нея бъдат ваксинирани. Всяка страна и всяка фирма има право да реши, посочи още той. Прилагането на ваксините в страната ни ще бъде след одобрението им от Европейската агенция по лекарства. Ще бъдат внесени в България, когато получат разрешение за употреба, допълни той.

Ваксиниране по време на инкубационния период на коронавирусната инфекция ще доведе до това, че психологически човек ще бъде склонен да припише боледуването си на ваксината, каза още Кунчев. Все още обаче не можем на 100 процента да отговорим дали трябва да се ваксинират преболедувалите, защото все още не знаем колко дълго продължава имунитетът, допълни той. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.