Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Иранците са №1 по получаване на турско гражданство чрез покупка на имоти

Иранците са №1 по получаване на турско гражданство чрез покупка на имоти

Турция е издала сертификати за придобиване на гражданство по силата на собственост върху недвижимо имущество на 6085 граждани на други страни пред 2019 г., като най-много са иранците – 1475 души, предаде БНР, цитирайки БТА.

Следват граждани на Ирак и Афганистан, сочат данни на турската Генерална дирекция за кадастър и поземлен регистър. Граждани на Йемен, Палестина, Йордания, Либия, Китай, Египет и Пакистан също са получили право на гражданство чрез закупуване на недвижими имоти.

През 2017 г. Анкара либерализира законодателството за придобиване на собственост върху недвижими имоти от чужди срещу сумата 1 млн. долара, както и правото за придобиване на турско гражданство по този показател.

През 2018 г. сумата бе намалена на 250 000 долара и това силно раздвижи пазара на имотите, посочват източниците.

Истанбул си остава най-предпочитана дестинация за клиентите от близкоизточните държави. А за европейските граждани, главно от Германия и Великобритания, предпочитани са крайбрежните области на юг от Измир.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.