Home»АКТУАЛНО»Изкуствени мускули дават на роботите „супер сили“

Изкуствени мускули дават на роботите „супер сили“

Американски учени, вдъхновени от древното японско изкуство оригами, са направили евтини изкуствени мускули, които могат да дадат на роботи „супер сили“. Снабдени с тези мускули, роботи могат да повдигат тежест до 1000 пъти тяхното тегло.

Според учените това бележи скок напред в роботиката, който би позволил да се замени старото поколение роботи, характеризиращо се с насечени и резки движения. „Мускулите“ са изградени върху структура от метални макари или пластмасови листове и всеки струва около 1 долар, за да бъде произведен, се обяснява в публикацията в “National Academy of Sciences”.

„Тези изкуствени мускули могат да генерират около шест пъти повече сила на единица площ отколкото скелетните мускули на бозайниците и освен това са невероятно леки, обяснява един от авторите на проекта Роб Ууд, който е преподавател по приложни науки в Харвардския университет.

„Един мускул от 2,6 гр., например, може да повдигне предмет с тегло 3 кг, еквивалент на което е зеленоглава патица да повдигне автомобил“, онагледява Ууд. За зигзагообразната структура, използвана при някои мускули, учените са се вдъхновило от оригамито. Оригами е характерно за Япония изкуство за създаване на фигури от нагъната хартия, без да се използва лепило. Тази структура на задвижващите механизми позволява лесно съкращаване или отпускане по команда, като се използва сгъстен въздух или вода под налягане. Според Роб Ууд изкуствените мускули са едно от най-големите предизвикателства в инженерството.

„Сега, когато създадохме задвижващи механизми със свойства, подобни на естествения мускул, ние можем да измислим как да построим почти всякакъв робот за почти всякакъв вид дейност“, казва още той.  АФП/БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.