Home»АНАЛИЗИ»Изследване: Броят на бежанците в Турция е по-нисък от официалната статистика

Изследване: Броят на бежанците в Турция е по-нисък от официалната статистика

Според изследване, направено в Германия броят на сирийските бежанци в Турция не е 3 милиона и 600 хиляди, както оповестяват официалните власти. Това пише на сайта си турската секция на Дойче веле.

Подкрепеният от федералното министерство на семейството Институт към Германски център за интеграция и миграционни изследвания (DeZIM) публикува данни, свързани със сирийските бежанци в Турция. Според изследването в Турция не живеят 3 милиона и 600 хиляди сирийски бежанци, както турските власти многократно са оповестявали и това е регистрирано в редица институции начело с Върховния комисариат по бежанците на ООН.

В изследването се акцентира, че „реалистичната“ цифра на намиращите се в Турция сирийски бежанци е между 2 милиона и 700 хиляди и 3 милиона души. Отбелязва се, че изследването е направено на базата на данни от Върховния комисариат по бежанците на ООН и Главна дирекция – „Миграция“ в Турция.

В документа се посочва, че методиката на изчисляване на броя на бежанците в Турция се характеризира със слабости и се изтъква, че от дълго време насам липсва адекватен механизъм за контрол и регистрация на местопребиваването.

От изследването става ясно, че онези, които са се завърнали в Сирия или са отишли в Европа не са били заличени от системата, освен това около 8-12 на сто от сирийските бежанци са напуснали градовете на първоначалната си регистрация и са се регистрирали в друг град под друго име.

На 19 септември турският вътрешен министър Сюлейман Сойлу заяви, че в Турция живеят 3 милиона и 600 хиляди сирийци със статут на временна закрила, а досега 354 хиляди души са се завърнали обратно.

За репликата „Ще отворим границите“

Съгласно споразумението за реадмисия между ЕС и Турция от 2016 г. бежанците, които преминават нелегално в Гърция ще бъдат върнати в Турция. А на мястото на всеки върнат сирийски бежанец, ще бъде законно приет по един сириец. В замяна на това Европейският съюз оказва финансова помощ на Турция за нуждите на бежанците.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ако в Сирия не се изгради „зона за сигурност“, е възможно бежанците да бъдат изпратени в Европа и разкритикува ЕС, че не оказва обещаната помощ. Само че Наташа Бертуд, говорител на Европейската комисия заяви, че 5 милиарда и 600 хиляди милиона евро от обещаните 6 милиарда на Турция за подпомагане на сирийските бежанци са били преведени и останалата част ще бъде осигурена в най-кратък срок. „Дойче веле“.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.