Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»„Кафе на толерантността“ събра отново в Пловдив представителите на различни религии

„Кафе на толерантността“ събра отново в Пловдив представителите на различни религии

Традиционното „Кафе на толерантността“ събра отново в Джумая джамия в Пловдив представители на различни религии и етноси, в знак на взаимно разбирателство и мирното съжителство в града.

„Живеем в много динамичен свят, в който човещината или е намаляла или изчезнала, затова ние като хора и като граждани на тази държава и на този град трябва да допринесем с нещо за заздравяването на добрите отношения“, каза главният мюфтия Д-р Мустафа Хаджи, цитиран от БТА.

Той подчерта, че грешната представа за религията, за етноса и грешната представа за национализма, често пъти водят до катастрофални резултати. „Ние в България можем да се похвалим, че българският народ не допуска такива стълкновения и съм убеден, че тези добри взаимоотношения ще продължат и за напред“, посочи главният мюфтия. Той изрази надежда, че тази традиция ще продължи, защото хората имат необходимост да бъдат едни до други, да се уважават и да си помагат.

„Пловдив е град, който в своята хилядолетна история и в по-ново време е пример за това как представители на различни религии и етноси могат да живеят заедно, и когато са заедно се правят прекрасни неща за града, за всяка общност и за България“, подчерта кметът на Пловдив Иван Тотев.

На събитието „Кафе на толерантността“ консулът на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани прочете писмо от името на посланика на Турция Хасан Улусой. На събитието присъстваха още председателят на Общинския съвет, районният мюфтия на Пловдив, представители на българската, турската, еврейската, руската и италианската общност от Фондация „Заедно“ и други. Домакин на срещата бе Ахмед Пехливан, председател на джамийското настоятелство и член на Фондация „Заедно“.

За първи път турската общност отправи покана за „Кафе на толерантността“ през 2015 г., по повод годишнината от вандалския акт над Джумая джамия в центъра на Пловдив. Турският ритуал в пиенето на кафе е знак за дългогодишно приятелство.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.