Home»КУЛТУРА»Как изглежда ремонтираната Желязна църква в Истанбул (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ и ВИДЕО)

Как изглежда ремонтираната Желязна църква в Истанбул (ЕКСКЛУЗИВНИ СНИМКИ и ВИДЕО)

Ремонтираната църква „Св. Стефан” в Истанбул, известна като Желязната църква, ще бъде открита и осветена в неделя – 7 януари. На официалното откриване ще присъстват премиерът Бойко Борисов и турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Поканени са и над 1000 гости. obzornews.bg разполага с ексклузивни снимки и видео материал от Желязната църква, направени няколко дена преди официалното откриване.

Ръководителят на реставрационния екип на Желязната църква Фикрие Булунмаз – архитект и реставратор разказа пред бТВ за големи пукнатини в основите стени на приземния етаж, ръждясали и пред разпад носещи колони и ръждясали релсови системи под подовата настилка.
Призна обаче, че това е много специална работа и нямало как да я откаже. Куполът е от цинк. Два от старите му елементи са запазени нарочно, за да напомнят за състоянието, от което е започнала реставрацията. „В света няма по-красива църква“, смята Булунмаз. Тя работи само с църкви и джамии, но никога не е идвала в България, за да види българските.

Желязната църква е разположена на Златния рог

Българският православен храм „Св.Стефан“, разположен на залива Златния рог в Истанбул и е построен от желязо, след броени дни ще възвърне някогашното си величие и това ще стане след 7 години реставрационни дейности.

„Ремонтите започнаха през 2011 г. с 90% ангажимент, поет от Истанбулската голяма община, а турската държава отпусна финансиране в размер на 16 млн. турски лири, българското участие е 1 млн. лири“, заяви пред БГНЕС Васил Лиазе, който от около 15 г. ръководи българските православни църкви в Турция. Според него Анкара и София са постигнали съгласие срещу реставрацията на „Св.Стефан“ с парите на турската държава България да се ангажира с тази на „Джумая джамия“ в центъра на Пловдив. Лиазе отбеляза, че при разговора му с Ердоган той незабавно е разпоредил старта на реставрацията на Желязната църква, а представители на Истанбулската голяма община всяка седмица са инспектирали хода на дейностите. В същото време премиерът Бойко Борисов и директорът по вероизповеданията в София Емил Велинов са оказвали голямо съдействие.

Ексклузивни снимки от Желязна църква в Истанбул:

Българската Желязна църква в Истанбул.
Българската Желязна църква в Истанбул.
Българската Желязна църква в Истанбул.
Българската Желязна църква в Истанбул.

 

 

 

 

 

Българската Желязна църква в Истанбул.

 

 

 

 

 

Васил Лиазе и ръководителят на реставрационния екип на Желязната църква Фикрие Булунмаз.

 

 

 

 

 

 

Реставрираната Желязна църква в Истанбул. Ексклузивни видео кадри преди официалното откриването:

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.