Home»СПОРТ»Как „султанките на мрежата“ на Турция завладяха волейбола

Как „султанките на мрежата“ на Турция завладяха волейбола

Турският национален отбор по волейбол записва в историята си 2023 като славна година, печелейки три титли за няколко месеца, предаде Анадолската агенция (АА).

Турските волейболистки станаха шампиони в Лигата на нациите и Евроволей, класираха се за Олимпиадата в Париж през 2024 г., а също така за първи път в историята оглавиха световната ранглиста.

Наричани „султанките на мрежата“, турските волейболистки спечелиха на 24 септември олимпийския квалификационен турнир и станаха първият волейболен отбор, който се класира за Париж 2024 след страната домакин Франция.

В група B в Токио между 16 и 24 септември Турция победи Пуерто Рико с 3:0, България с 3:0, Перу с 3:1, Аржентина с 3:1, Бразилия с 3:0, домакините с Япония 3:1 и Белгия с 3:0.

След победата в събота над Япония Турция си осигури място на Летните олимпийски игри в Париж през 2024 г.

Впоследствие за Олимпийските игри следващото лято към Турция се присъединиха Бразилия, Доминиканската република, Сърбия, САЩ и Полша.

Султанките на мрежата взеха 22 поредни победи – шест в Лигата на нациите, девет в Евроволей и седем в квалификациите за Олимпийските игри в Париж през 2024.

Турция има едно от най-добрите поколения в женския волейбол – Мелиса Варгас („Фенербахче Опет“), Ебрар Каракурт („Локомотив Калининград“), капитанът Еда Ердем („Фенербахче Опет“), Зехра Гюнеш („Вакъфбанк“), Гизем Орге („Фенербахче Опет“) и Ханде Баладън („Еджзаджъбашъ Динавит“) са основните стълбове на националния отбор. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.