Home»АКТУАЛНО»Какъв риск крие глобалното затопляне?

Какъв риск крие глобалното затопляне?

С глобалното затопляне планетата се приближава до някои повратни точки – резки климатични промени, които заплашват сигурността на човечеството, предупреждават учени в доклад, който бе представен пред ООН на 23-тата конференция за климата. Докладът е изготвен от две международни научни мрежи – , Future Earth и Earth League.

Те предупреждават, че топенето на полярните шапки и инверсията на океанските течения са явления, които са очаквани заради повишаването на средната температура.

„Не трябва да мислим, че климатичните промени ще стават постепенно. В миналото е имало големи и резки промени в климата, които са настъпвали рязко след дълги периоди на постепенни промени, обясняват учените.

През последните две години се натрупаха доказателства, показващи, че ние се движим към повратни точки, така че няма място за успокоение: промяната на климата е налице и това е опасно, подчертава президентът на l’Earth League Йохан Рокстрьом.

Международната общност си определи в края на 2015 г. в Париж за цел глобалното затопляне да се задържи под 2 градуса спрямо прединдустриалната ера. На този етап обаче човешката дейност води по-скоро до затопляне от повече от 3 градуса.

Според учените ако температурата се увеличи с 1-2 градуса по Целзий, праговете на рязка промяна могат да бъдат прекрачени и да се стигне до загуба на леда през лятото в Арктика, топене на части от полярната шапка в Гренландия и в западната част на Антарктика, изчезване на голяма част от планинските ледници и кораловите рифове. При повишаване на средната температура с 3-5 градуса по Целзий може да се стигне до изчезване на тропическите гори в Амазония и превръщането й частично в савана, промяна на дълбоките морски течения.

„Някои факти за климатичните промени се губят в шума на дискусиите дори и по време на такова събитие, каквото е срещата на върха за климата на ООН“, отбелязва директорът на Института за изследване на въздействието върху климата в Потсдам. „Важно е да си припомним причината, поради която десетки хиляди хора се събраха в Бон, а именно, че климатичните промени са безпрецедентен риск за човечеството“. Това предупреждение идва в деня, когато се публикуват данни, показващи, че след три години на стабилност има ръст на емисиите на въглероден двуокис. АФП

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.