Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Какво ще обсъдят лидерите на Турция, Русия и Иран на срещата в Анкара?

Какво ще обсъдят лидерите на Турция, Русия и Иран на срещата в Анкара?

Днес, турският държавен глава Реджеп Ердоган, руският президент Владимир Путин и иранският лидер Хасан Рухани ще се срещнат в Анкара, за да обсъдят прекратяването на огъня в Идлиб, териториалната цялост и допусканите нарушения.

Междувременно преди ключовата тристранна среща в Анкара беше съобщено, че сирийската армия е бомбардирала южните райони на Идлиб и за последните два дни най-малко седем цивилни граждани са загубили живота си. Сирийската държавна телевизия е съобщила, че армията е осигурила коридор за цивилните граждани, които са напуснали Идлиб и се опитали да преминат в териториите контролирани от режима на Асад.

В рамките на тристранната среща на върха, на която домакин е президентът Ердоган, се предвиждат и двустранни срещи между лидерите на Русия и Иран, пише Рахми Гюндюз за турската секция на Евронюз.

На тази среща Турция ще настоява да бъдат взети мерки за осигуряването на трайно прекратяване на огъня и мерки срещу бежанския поток. А Русия отново ще поднови искането си Турция да бъде по-твърда спрямо тeрористичните групировки.

Както и при предишните срещи, очаква се Иран да изтъкне своето безпокойство от наличието на американски войници в региона.

В началото на месеца в област Идлиб сирийската армия обкръжи 9-и наблюдателен пункт на турските въоръжени сили и беше атакуван камион, който водеше конвоя към този пункт, което породи кратко напрежение между Анкара и Москва.

Президентът Ердоган замина в началото на месеца в Москва с цел да обсъди този въпрос с руския си колега Владимир Путин.

Тревогите на Турция от бежански поток

В интервю за Ройтерс президентът Ердоган изрази очакванията на Турция като заяви: „Очакванията в случая не са временните примирия. Първо, трябва да се пресече бежанският поток оттук, това е много важно. Второ, да се осигури прекратяването на огъня тук. Трето, терористичните групировки да бъдат поставени под сериозен контрол.“

Ердоган изпрати и послание към Русия да контролира Дамаск, като заяви: „Ако сирийската армия започне да се прицелва в турските наблюдателни пунктове и предприеме атаки, тогава нещата биха тръгнали в съвсем друга посока.“

Като подчерта, че наблюдателните пунктове са насочени към защитата на цивилното население в Идлиб и, че Турция отдава значение на статута на Идлиб като регион за понижаване градуса на напрежението, Ердоган каза: „Ние спазваме споразумението, което подписахме с Русия в Сочи на 18 септември 2018 г. и искаме всички да го спазват. Турция има своите чувствителни въпроси и приоритети в това отношение. Използването на цивилното население като мишена от страна на силите на режима (на Асад) под претекст, че се води борба с тероризма е неприемливо.“

Кой е терорист, кой е бунтовник в Идлиб?

В по-ранните изявление от руска страна беше изтъкнато, че в региона на Идлиб Турция не води достатъчно ефективна борба с радикалните религиозни групировки.

Между Русия и Турция съществува сериозно разминаване относно това кои бунтовнически групировки са терористични.

Москва обвинява Анкара, че не успява да накара радикалните групировки в Идлиб да оставят оръжията и не може да попречи на атаките на бунтовническите групировки срещу руските бази в Сирия.

Как започнаха срещите в Астана?

Турски и руски представители се срещнаха през януари 2017 г. в столицата на Казахстан Нурсултан (до 2019 г. Астана) и така стартираха срещите от „форматът Астана“.

На срещата на 4-5 май 2017 г. Турция, Русия и Включеният като гарантьор Иран обявиха четири зони с най-интензивни конфликти в Сирия като „Региони за намаляване на напрежението“.

Съгласно това в Идлиб и в съседните му региони (Лазкия, Хама и Алепо), в някои региони северно от област Хумус, в Източна Гута край столицата Дамаск и част от южните сирийски региони (Дера и Кунейтра) влезе в сила споразумението за спирането на огъня.

Турският президент Реджеп Ердоган и руският му колега Владимир Путин се срещнаха в Сочи на 17 септември 2018 г. и се договориха допълнително за поощряването на прекратяването на огъня в Идлиб. Рахми Гюндюз, Евронюз.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.