Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Канада забрани износа на безпилотни технологии за Турция

Канада забрани износа на безпилотни технологии за Турция

Канада забрани износа на свои безпилотни технологии за Турция, съобщи външният министър на страната Марк Гарно, цитиран от Ройтерс.

До решението се стигна след потвърждаването на информацията, че тези технологии са използвани от азербайджанските военни при боевете с Армения за Нагорни Карабах в края на миналата година.

Отава преустанови разрешителните за износ на канадски безпилотни технологии за Турция миналия октомври. Тогава започна разследване на информацията, че в боевете с арменците азерски дронове са били екипирани с канадски технологии за наблюдение и прицелване, които са им били предоставени от Турция.

От турското посолство в Отава заявиха, че Анкара очаква от съюзниците си в НАТО да се въздържат от „неконструктивни стъпки, които ще се отразят негативно на двустранните отношения и които подкопават солидарността в страните-членки на НАТО“. БНР

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.