Home»АКТУАЛНО»Карвинг – изящното изкуство на Тайланд

Карвинг – изящното изкуство на Тайланд

Карвинг, или плодовата „дърворезба“, е кралска традиция, която се е доказала величествено през вековете и тайландските овощари са решили да я оставят жива – дори когато младите хора не се интересуват толкова от старото изкуство. От червено цвекло във формата на рози до лодки от папая – най-важният конкурс в занаята на оформянето на плодове се състоя в Банкок.
Десетки тайландски артисти се състезаваха в известния конкурс за оформяне на плодове и зеленчуци, организиран в чест на кралица Сирикит, която навърши 85 години на 12 август. Грабналият първа награда Пиянат Тивато споделя, че това е много повече от победа. „Карвингът може да подобри ума ни, защото изисква концентрация и подобрява въображението ни, а това е и начин да се отпуснете“, казва той.
Традицията е проследена до тайландската кралска династия Сукотай, управлявала през XIV век. „Изкуството на плодовата „дърворезба“ стартира преди стотици години, а Тайланд е богат на изкуство и занаяти. Имаме едно много красиво съкровище“, изтъкна организаторът на събитието Арая Арунандчай. Плодовата резба все още е популярна в храмовете или като декорация за сватби.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.