Home»АНАЛИЗИ»Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците

Китай може да притисне Ким, но се тревожи за последиците

Китай има икономическите инструменти, за да окаже натиск върху Северна Корея, но се страхува да не би да притисне правителството на Ким Чен-ун толкова силно, че то да рухне.

Китай отдавна е главният търговски партньор и дипломатически защитник на Севера, но ядрените и ракетните изпитания на Ким накараха китайските лидери да се отдръпнат и те подкрепиха приетите миналия месец санкции на ООН, намаляващи приходите на Северна Корея, забранявайки продажбите на въглища и желязна руда. Президентът Доналд Тръмп и други призовават Китай да използва своите средства за влияние, за да направи повече за спиране на ядреното развитие на Севера.

Пекин се опита да предотврати последния ядрен опит, извършен в неделя, като предупреди Пхенян, че подобно събитие ще доведе до още по-болезнени наказания.

Китайските лидери обаче се тревожат от нестабилност на Корейския полуостров, ако режимът на Ким рухне. Това би премахнало един буфер между Китай и Южна Корея – тежковъоръжен съюзник на САЩ с американски войски на своя земя. Ето някои от възможностите, които Китай използва или може да използва, и защо други варианти са малко вероятни.

Търговия, която Китай вече прекъсна

Пекин спря да внася севернокорейски въглища през февруари, лишавайки правителството на Ким от най-големия му единичен източник на приходи за плащане на вноса. Проверките, които влизат в сила днес съгласно одобрените на 4 август санкции на Съвета за сигурност на ООН, официално потвърждават забраната за продажба на въглища и забраняват вноса на желязна и оловна руда, както и на морски храни. Забранява се на действащи в Китай севернокорейски компании да започват нови проекти, които може да донесат допълнителни приходи.

Търговия, която Китай може да прекъсне

Петролът е най-силното оръжие на Пекин. Деветдесет процента от доставките на Севера идват от Китай. Китай спря петролните доставки за три дни през 2003 г., за да изрази гнева си след севернокорейски ядрен опит. „Прекъсването на този поток вероятно ще има незабавно и скъпоструващо въздействие върху икономиката на Северна Корея“, заяви в доклад „Юрейша груп“. Според Мьон-хюн Го от южнокорейския институт „Асан“ обаче подобна болезнена стъпка може да предизвика разрив в отношенията и да лиши Пекин от каквото и да е влияние върху Пхенян. Пекин също така има възможност да забрани вноса на произведени в Северна Корея дрехи, което е най-големият останал източник на приходи от износ. Това би навредило на китайските компании, които са част от тази снабдителна верига, и на севернокорейски отрасъл, който китайските лидери искат да се развива като начин за увеличаване на благосъстоянието и стабилността на страната.

Търговия, която Китай едва ли би прекъснал

Китай е най-големият чуждестранен вносител на храни за Северна Корея, която има ограничени обработваеми площи и разчита на внос за запълване на недостига. Китайски изследователи казват, че Пекин ще отхвърли натиска за прекъсване на хранителните доставки, страхувайки се да не би това да причини широкоразпространен глад и евентуално да предизвика вълна от бежанци към Североизточен Китай. Спирането на съветските помощи допринесе за масов глад, обвиняван за смъртта на стотици хиляди хора през 1990-те години, което доведе икономиката до ръба на рухването.

Джо Макдоналд от Асошиейтед прес/ БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.