Home»СПОРТ»Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за миналата година

Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за миналата година

Клубовете от Висшата лига отбелязват рекордни приходи за изминалата година, като топ 6 продължава да се откъсва от останалите във финансово отношение.

Всичките отчети за миналия сезон са регистрирани в Companies House, а финансовите анализатори Deloitte и Vysyble са компилирали доклади, които поглеждат към общата картина в елита на английския футбол.

Общият оборот е достигнал 4,8 млрд. паунда през 2017-18, което е ръст с 200 млн. в сравнение с предишната кампания, но общите разходи за заплати се покачили с 400 млн. паунда до 2,9 млрд., като средното отношение заплати/приходи се е повишило от 55 на 59%. Това означава, че оперативната печалба е паднала с 16% до 0,9 млрд. паунда и общата печалба преди данъчно облагане се е понижила до 0,4 млрд. от рекордната през 2016/17 0,5 млрд. паунда.

Има пропаст между клубовете от топ 6 – “Арсенал”, “Челси”, “Ливърпул”, “Манчестър Сити”, “Манчестър Юнайтед” и “Тотнъм”, и всички останали. Според Deloitte, ръстът в приходите се дължи, в частност, най-вече на всички от топ 6 без “Арсенал”, които играха в Шампионската лига през изминалия сезон – рекорд за лигата по отношение на брой клубове в най-престижната европейска клубна надпревара – като всички пет от тях достигнаха до фазата на елиминациите в турнира. Това значително подобри оборота на клубовете от телевизионно излъчване и реклама.

В допълнение домакинските двубои на “Тотнъм”, които се играеха временно на Националния стадион „Уембли“ позволи на тима от Северен Лондон да увеличи своя приход от гостоприемство, билети и спонсорство. Това позволи на клуба и да отбележи рекордна печалба след данъчно облагане от 113 млн. паунда миналия сезон, като в това отношение задмина “Ливърпул” със 106 млн. за същия период. Фактите сочат, че именно „шпорите“ са допринесли за повече от половината приходи по време на мачовете и почти четвърт от тези за реклама, докато “Ливърпул” и “Тотнъм” заедно носят общо 58% от общата печалба преди данъчно облагане. Когато прибавим “Арсенал”, “Челси” и двата манчестърски клуба в уравнението, контрастът с останалите отбори става явен.

Според Vysyble, топ 6 допринасят за 89% от общата печалба преди данъчно облагане – 401 млн. паунда – за сравнение, през 2016-17 процентът е бил едва 36, а сумата 179 млн. Шестте най-богати клуба във Висшата лига са спечелили помежду си повече от 53,4 млн. паунда на седмица – 48,4 млн. през изминалия сезон, докато останалите 14 клуба са заработили общо 39,4 млн. паунда на седмица – с 200 000 по-малко в сравнение с миналата година. Разликата между шестия и седмия по отношение на оборот – “Тотнъм” и “Евертън” – се е повишила от 77 млн. до 192 млн. паунда, а разликата в приходите от върха до дъното – “Манчестър Юнайтед” и “Уест Бромич Албиън” бе 465 млн. – най-голямата, отчитана досега. Анализите на Deloitte бяха фокусирани върху цените за таланти и отбелязаха, че почти половината от лигата е похарчила 70% за заплати.

„Увеличението в разходите за заплати се очакваше на фона на натоварени трансферен пазар през 2017-18, като два рекордни прозореца отчитат разходи от 1.9 млн. паунда“, заяви главният мениджър на Deloitte Тим Бридж. „Въпреки това, предвид предполагаемото покачване на цената за телевизионни права в следващия цикъл на излъчване, ръстът в разходи за заплати и трансфери може да се забави, което вече бе сигнализирано от изчислените 1,4 млн. паунда брутни трансферни разходи през настоящия сезон. При акцента на това как клубове могат да генерират ръст в приходите от източници, различни от телевизионното излъчване, е възможно да наблюдаваме спад в нивата на печалбите преди данъчно облагане в следващите няколко години“, завърши той. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.