Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»Кои са САДАТ? Паравоенната организация на Ердоган?

Кои са САДАТ? Паравоенната организация на Ердоган?

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) в Турция е подготвила да внесе в парламента искане за разследване на дейността на частната военна компания САДАТ.

От опозиционната партия твърдят, че САДАТ е свързана с управляващите и подготвя планове за намеса в предвидените за юни 2023 г. президентски и парламентарни избори, съобщава в.“Джумхуриет“, като се позовава на заместник-председателя на парламентарната група на формацията Йозгюр Йозел, пише БТА.

В петък лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу, който обвини по-рано частната военна компания в подготовка на терористи, отиде заедно с депутати от партията до офиса на САДАТ, за да се срещне с ръководството й, но не бе приет за среща. Тогава той заяви, че ако сигурността на предстоящите избори се окаже застрашена, то отговорност за това ще носи САДАТ.

„Миналия петък нашият председател заедно с депутати бе пред (офиса на) САДАТ. Той бе пред вратата на тази паравоенна организация, която безпокои хората и създава опасения във връзка с бъдещето на Турция, за да повдигне завесата от мъгла относно САДАТ. Ако тази врата се беше отворила, нашият председател щеше да ги попита за дейността им и за плановете им оттук нататък“, каза Йозел. Той изтъкна, че след като вратите на компанията не са се отворили, „дълг на народните избраници е да поставят под лупа САДАТ“.

Йозел заяви, че заедно с другите двама заместник-председатели на парламентарната група е подготвил искане за парламентарно разследване на дейността на САДАТ, което планират да внесат в дневния ред на парламента тази седмица.

Той добави, че ще се види кои с гласовете си ще защитят тази структура, наречена САДАТ, и кои смело ще гласуват за разследване на дейността й.

От САДАТ отхвърлиха като безпочвени твърденията по адрес на компанията и заявиха, че ще заведат дело с искане за обезщетение.

Компания САДАТ, която осъществява международна консултантска дейност във военната област, е създадена през 2012 г. от пенсионирания генерал Аднан Танръверди, бивш съветник на президента Ердоган. Самият Ердоган отхвърли обвиненията, че има нещо общо със САДАТ.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.