Home»АНАЛИЗИ»Кои въпроси остави без отговор след себе си загиналият при пътна злополука в България Танер Ай?

Кои въпроси остави без отговор след себе си загиналият при пътна злополука в България Танер Ай?

Танер Ай, за когото Седат Пекер беше заговорил, загина при пътна злополука в България. Но Ай не е обикновен човек. Смъртта на Ай, който имаше тесни връзки с „Османци Германия“ и властите в Турция е обвита с много въпроси.

Видео клип.

Гледката започва с излизането на някакъв млад мъж от една вила, облечен с тесен панталон, с костюм, отпред на сакото му има луксозна кърпичка. Моментът на качването му в черното „Порше“, което го чака пред вилата е заснет от няколко ъгъла. На кадъра от земята се виждат краката на бодигарда. До вратата на вилата чака още един бодигард. Не са пропуснати снимки и с дрон отвисоко. Видно е, че тази десет минутна гледка е заснета многократно за подсилване на ефекта. От кадрите разбирате, че мястото на заснемането е Анкара, тъй като се вижда номерът на колата, която придружава „Порше“-то и има светлини също като полицейските автомобили.

Може да сметнете тези кадри за фрагмент от някакъв телевизионен сериал, защото те не се радват на особена популярност. Но лицето, което публикува тези кадри от собствения си профил в социалните медии е Танер Ай, за когото се твърди, че е загинал при пътен инцидент пак с „Порше“ в България преди нова година, както и, че е един от водещите лидери на „Османци Германия“, която е забранена в Германия като „престъпна организация“.

Снимките му с политици от високите етажи на властта

Танер Ай с турския министър на отбраната Хулюси Акар. Снимка: Фейсбук.

Според новината на Садък Гюлеч от сайта „Gazeteduvar“ тези кадри с Танер Ай са взети от неговия профил в социалните мрежи и публикувани в сайтовете след неговата смърт. Кой ли не присъства на тези кадри. Има снимка с министърът на отбраната Хулюси Акар на някакъв официален прием, на друга снимка се вижда с шефа на МИТ Хакан Фидан, когото нарича „батко Хакан“. Има снимки с външния министър Мевлют Чавушоглу, на които са заедно в един ресторант и друга – на която са на място, наподобяващо на голф клуб. Има снимка и с вътрешния министър Сюлейман Сойлу. Някои от снимките са заснети в президентския дворец. Но какви са били качествата на този човек, който още не е навършил 30 години, че има снимки с такива важни личности, които никак не изглеждат заснети случайно? Как е навлязъл в техните среди?

Послание с учение по стрелба

Танер Ай изпраща следното послание със снимките, на които е показан да стреля с различни оръжия: „Аз съм човек, който има връзки повече от тези на един бизнесмен. Занимавам се с опасни работи, имам добри отношения с държавата – от Отдела за специално реагиране до министерството на вътрешните работи, а оттам до президентския дворец. Влизам и излизам навсякъде.“

Танер Ай с министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу. Снимка: Фейсбук.

Новините, които излязоха след смъртта на Танер Ай отразиха, че той е бил от ръководителите на „Османци Германия“. Но не се уточнява на какъв пост в йерархията е бил, какви са му били точно връзките с „Османци Германия“. Най-вероятно едни и същи изречения се препечатваха, без да се проучат достатъчно. Наистина ли е имало такива връзки? Танер Ай е известен като син на семейство от Кършехир (Турция), живеещо в Германия. Известно е, че някога е имал намерение да закупи „Кършехирспор“.

Какви са били връзките му с „Османци Германия“?

Впрочем единственото липсващо нещо беше това, че нямаше нито една снимка, на която да се вижда обвързаността на Танер Ай с тези групи в Германия. Танер Ай привлече вниманието на медиите със снимките, които публикува преди смъртта си. По най-голяма вероятност целта на тези професионални снимки на Ай е била именно тази. Един от хората, с които е публикувал най-много снимки е Метин Кюлюнк, който е член на Централния оперативен съвет на ПСР. Танер Ай и Метин Кюлюнк имат споделени снимки както от Турция, така и от Германия. Впрочем след смъртта на Танер Ай излязоха твърдения в новинарските сайтове и социалните медии, че разкритията на Седат Пекер, че „е изпращал пари на дружествата в Германия по искане на Метин Кюлюнк“, се отнасят именно за „Османци Германия“ и Танер Ай.

„Османци Германия“ ли е имал предвид Пекер?

Всъщност Седат Пекер не назовава конкретно име на организация. Но изводите за връзките между управляващата Партия на справедливостта и развитието и „Османци Германия“ не се базират само на твърденията на Пекер. Действията на тази организация бяха следени вниманетлно от германските служби, прокуратура и полиция. Германското общество също не беше чуждо на проявите на тази организация.

На Запад „Османци Германия“ е известна като групировка, която се свързва с престъпни действия. Всъщност групировката е била създадена след отцепването на турските младежи, членуващи по-рано в групировката „Angel Hels“. Това е групировка, създадена от младежите от предградията, които се събират на определени места и носят характерни кожени якета. Групата се събира в един боксов клуб в Дитценбах, провинция Хесен. Името на клуба е „Osmanen Germania Boxclup“.

Започват да действат след опита за преврат през 2016

Особено след опита за преврат в Турция през 2016 г. групировката променя облика си. За лидер на групировката се сочи лицето Мехмет Багджъ. В немските медии излязоха публикации, според които Мехмет Багждъ и „Османци Германия“ са били приемани в президентския дворец в Турция. Багджъ публикува едно от тези посещения в президентския дворец с твърдението, че са били посрещнати от главният съветник на президента Илнур Чевик със следния текст: „Уважаваният ни основател, един от съветниците на президента Илнур Чевик прие „Османци Германия“ в президенството. Той облече тениската със символа на групировката и с това заяви, че президенството стои зад турските граждани, които водят борба с терористичните групировки зад граница.“

През това време групировката е следена от германските служби за сигурност в различните провинции. Членовете на групировката публикуваха агресивни послания по адрес на симпатизантите на ПКК и последователите на Фетхуллах Гюлен, избягали в Германия след опита за преврат. Твърдеше се, че техните реакции не са ограничени само със социалните мрежи. В различни германски градове започнаха да се случват някои посегателства. Германските служби бяха установили, че членовете на групировката планират прояви през юни 2016 г., когато германският парламент планира да гласува „арменския геноцид“ и всеки участник е щял да получи по 100 евро.

Германската прокуратура обвинява групировката в незаконна дейност

Беше установено, че групировката се занимава с криминални деяния като рекет, обещание за охрана, наркотици, трафик на жени. В едно предаване по германската ZDF председателят на Службата за защите на конституцията в Северен Рейн-Вестфалия Буркхарт Фреире заяви, че целта на групировката са „турските опозиционери“. Председателят на Службата за защита на конституцията в Хесен Сабине Турау каза, че групировката е с „турски националистически уклон“. Тоест „Османци Германия“ бяха строго следени от германските служби.

Германската полиция също беше установила, че групировката е замесена в различни актове на насилие срещу други групировки. Един от тях е лицето Джелял С., който е един от тяхната групировка. Джелял С. е бил поканен в една къща от двама приятели от същата група във Вупертал с цел употреба на наркотици. Там той е бил упоен с наркотици, бил е изтезаван и е стреляно по краката му. Полицията беше задържала осем членове на „Османци Германия“ във връзка с този случай. По едно друго престъпление в дома на Хамит П. от „Османци Германия“ е организирана акция, при която той използва оръжие, въз основа на което е застрелян.

Интензивен телефонен трафик с Турция

Германската полиция е следяла телефонните разговори на лидерите на групировката и е установила интензивни разговори с високо поставени лица в Турция. Прокуратурата е изслушала един от тези записи и е определила случая като „Запис, който ще остане в историята на Германия“.
Групировката се е срещала с финансираната и подкрепяната от Турция Съюз на европейските турски демократи. След появилите се публикации в пресата и превръщането им в обект на разследване в различни съдебни процеси, организацията променя името си на Съюз на международните демократи. Полицията е установила, че по време на една от тези срещи е било планирано пребиването на един германски хуморист, водещ на сатирично телевизионно шоу, заради критиката му срещу президента Ердоган, въз основа на което хомуростът е бил поставен под закрила.

Млад бизнесмен от Солинген е бил член на групировката

С течение на времето връзките на групировката с Турция започнаха да се отразяват по-широко в германските медии. Но делата, заведени срещу „Османци Германия“ имаха пропуски в събирането на конкретни доказателства в това отношение. Тук един млад бизнесмен от Солинген започва да привлича вниманието на германските медии.

Танер Ай попадна в германските медии именно поради тази причина. Този двайсет и петгодишен млад мъж със скъпи коли и охранители и заместник лидер на „Османци Германия“ в Дуисбург е с възможности за близки контакти с държавните мъже, пристигащи от Турция. В Инстаграм Танер Ай пише, че се занимава с „отбранителна индустрия, финансово консултиране, недвижими имоти“. Известно е, че баща му Четин Ай е бизнесмен, който живее в Германия. Според една публикация от 2019 г. относно връзките на Танер Ай, излязла в „Ди Велт“, годишният баланс само на една негова фирма възлиза на над 40 милиона евро. Бащата Четин Ай в същото време е съветник и почетен консул на Севернокипърската турска република в Дюселдорф. Четин Ай е и член на бизнес организацията „Мюсиад“ (Дружество на независимите индустриалци и бизнесмени) и когато през 2018 г. е заведено дело за закриването на „Османци Германия“, той прехвърля част от бизнеса си на своя син Танер Ай.

Танер Ай посреща в дома си в Германия външния министър Чавушоглу

„Ди Велт“ беше публикувал снимка, на която се вижда как Танер Ай разговаря с лидера на „Османци Германия“ Мехмет Багджъ, който понастоящем е в затвора, през 2016 г. в Кьолн, на събрание на Съюза на турските демократи в Европа.

Групировката е забранена в Германия през 2018 г. „Ди Велт“ писа, че само в Баден-Вюртемберг са образувани 149 разследвания и реализирани 35 задържания. Групировката е разследвана за различни престъпления като покушения, трафик на жени, рекет, търговия с наркотици. Преди да бъде забранена, се предполага, че групировката е наброявала около две хиляди членове. Но след последните операции се предполага, че тази бройка е намаляла на около 300 души. Представяният като „световния лидер“ на групировката Мехмет Багджъ е задържан и съден за изнудване и грабежи, а помощникът му Селчук Шахин е задържан и тече дело срещу него за подстрекателство за убийство.

Танер Ай с турския външен министър Мевлют Чавушоглу. Снимка: Фейсбук.

Съвместната поява заедно с турската делегация на член на групировка с подобни обвинения по време на срещата на Г-20 в Германия естествено привлича вниманието на германските медии. „Ди Велт“ написа, че след забраняването на групировката Танер Ай е изтрил всичките си снимки и публикации, свързани с групировката от социалните мрежи. След това събитие Танер Ай започва да изкарва на преден план връзките си с турското правителство. Особено с външния министър Мевлют Чавушоглу има много снимки. На една от тях Танер Ай е написал, че е приел в дома си в Германия министър Чавушоглу.

Животът на този млад мъж, който чертае един различен профил с оръжия, бодигардове, връзките му с високо поставени лица в държавата намира край при една пътна злополука в България. Естествено това породи и въпроса за евентуално покушение срещу този човек, който знае много неща, който едва ли не се лансира като мафиотски бос в социалните мрежи и разполага с различни връзки. Това, което е знаем е, че става дума за много по-различно лице от образа на „човек от подземния свят“, който в миналото се опитва да държи връзките си с държавата зад закрити врати и се старае да го прикрие.

Така журналистите, които имат интерес към връзките между мафията, държавата и разузнаването видяха появата на „един нов стил“ в тези отношения.

Източник: halktv.com.tr

Това, което е известно в България, е, че два дни преди нова година двама мъже влизат в страната от Турция на път за Германия. Около 23.25 часа на 29 декември в ОДМВР-София е постъпил сигнал за тежко пътнотранспортно произшествие в района на 29 км на автомагистрала „Тракия“ в посока София. На място е установен лек автомобил „Порше Карера“, катастрофирал извън пътното платно. Водачът е загинал на място. Спътникът му е настанен в столична болница с черепно-мозъчна травма и контузия на гръден кош. Причините за възникването на инцидента са в процес на изясняване.

От разследването на Свободна Европа по случая става ясно, че от прокуратурата са заявили, че загиналият е турски гражданин с инициали Т.А., но не са коментирали версии за инцидента.

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.