Home»СВЕТОВЕН ОБЗОР»КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ТУРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОДКРЕПЯ ЕРДОГАН?

КОЛКО ПРОЦЕНТА ОТ ТУРСКОТО ОБЩЕСТВО ПОДКРЕПЯ ЕРДОГАН?

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) в Турция, която в близкото минало самостоятолно печелеше близо 50 процента от вота на избирателите вече не може да стигне тези резултати, въпреки заявената коалиция с Партията на националистическото движение начело с Девлет Бахчели. Според публикация в сайта на вестник „Джумхуриет“ с автор Ердем Гюл, предварителните анкети открояват един съществен проблем, пред който е изправена управляващата ПСР на президента Ердоган.

Последно ПСР спечели почти 50 на сто (49,5) от гласовете на парламентарните избори на 1 ноември 2015 г., но към настоящия момент дори в коалиция с Партията на националистическото движение не може да достигне този резултат.

Една от най-обсъжданите теми в партийните централи в Турция са изборите догодина. За президент ще са необходими петдесет плюс един гласа, но след поправките в изборния закон при преброяването ще се гледа общият брой гласове, които получава дадена коалиция, а не резултатите на отделните партии. Това прави анкетните проучвания още по-жизненоважни от гледна точка на политическите сметки. На този етап единствената заявка за коалиция е тази между ПСР на президента Ердоган и ПНД на Девлет Бахчели.

Според анализа на директора на агенцията за изследване на обществените нагласи ANAR Ибрахим Услу относно коалицията ПСР-ПНД, нагласите сред електоратите и на двете партии не са се променили съществено от референдума за конституционни промени миналата година. Услу смята, че на президентските избори догодина Ердоган ще събере около 51,5 на сто от гласовете, но благодарение на коалирането си с Бахчели, което по негово мнение е проблем за партията му.

Въпреки че не са сключили официално коалиционно споразумение, близостта между ПСР и ПНД се следи с голямо внимание и от останалите опозиционни партии в Турция. Според опозицията подкрепата за ПСР и ПНД е спаднала значително в сравнение с тази на референдума на 16 април 2017 г. От централата на Републиканската народна партия на Кемал Кълъчдароглу заявиха, че до тях са постъпили данни, според които „коалицията ПСР-ПНД в нито една предварителна анкета не надвишава петдесет процента“. От друга страна, напоследък в опозиционните среди уверено се твърди, че коалицията ПСР-ПНД би получила най-много 43 процента от вота на избирателите.

В подкрепа на твърдението си относно стопяването на гласовете за неофициалната коалиция ПСР-ПНД опозицията прави следния анализ: „Нагласите сред гласувалите със „да“ и „не“ на миналогодишния референдум претърпяха известни промени. Анкетите го показват. Тези промени са в полза на гласувалите с „не“. За една година значителна част от гласоподавателите са променили мнението си. Тази група от хора смята, че е допуснала грешка, подкрепяйки референдума за поправки в конституцията. Затова за тях изборите през 2019-а ще бъдат своеобразен реванш и те ще преминат на страната на опозицията. От друга страна, мнението на избирателите, които не са подкрепили референдума не се е променило. Това означава, че към тях ще се прелеят нови гласове.“

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.