Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Коронавирусът няма да е опасен, когато 70% от хората имат имунитет

Коронавирусът няма да е опасен, когато 70% от хората имат имунитет

Процесът на еволюция на новия коронавирус в човешкия организъм, а също така възникването на имунитет към него при 70% от населението на страната са естествените условия за прекратяването на пандемията. Това заяви докторът на биологическите науки, професор от Училището по системна биология GMU Анча Баранова.

„Прекратяването на пандемията са два процеса. Единият – това е процесът на еволюция на вируса. Ние знаем, че когато той попадне в нов стопанин, а човекът за вируса е нов стопанин, се наблюдава неговото отслабване. Ние сме наблюдавали това при други вируси, включително и коронавируси. Вирусът на прилепа е попаднал в човек, предава се от човек на човек като това се придружава от мутация на вируса и неговото отслабване. Наблюдава се еволюция на вируса, за да може съжителства някак си с човека. Коронавирусът в момента се приспособява към нас. Колко време ще отнеме това, не е ясно“, каза Баранова.

Вторият процес е свързан с придобиването на имунитет от хората, т.е. тече процес на естествена ваксинация.

Когато около 70% от населението на страната преболедува коронавируса, тогава ще се появи необходимия слой хора с антитела, които са способни да преборят вируса. В този случай заразяването вече няма да бъде масово – всички ще имат имунитет. БГНЕС

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.