Home»ВОДЕЩИ НОВИНИ»Костадин Ангелов: Когато една ваксина е доброволна, тя не може да се обвързва с ограничаване

Костадин Ангелов: Когато една ваксина е доброволна, тя не може да се обвързва с ограничаване

От понеделник може да започне ваксиниране срещу COVID-19 на хората от втора фаза само в областите, в които са имунизирани достатъчно от желаещите от първа фаза. Това каза по време на брифинг в Министерския съвет министърът на здравеопазването Костадин Ангелов.

Рано е да се говори за ваксинационен сертификат, какъвто има в Гърция, каза още министър Ангелов. Твърдо вярвам в свободното движение на хора и когато една ваксина е доброволна, не може да бъде свързана с ограничаване на права за придвижване, допълни той.

Протоколът от проверката, извършена от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ по случая с имунизирането на общински съветници в болницата в Сандански, показва, че директорът на лечебното заведение не е спазил изискванията на имунизационния план и не е осъществил достатъчно добра организация, каза още министър Ангелов. Ако Министерството на здравеопазването беше принципал на болницата в Сандански, директорът щеше да бъде освободен, подчерта министър Ангелов и припомни, че болницата е общинска. По думите му е имало достатъчно време ваксините да бъдат преразпределени или да бъдат върнати в Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в Благоевград. Проверяващите не са открили сериозни пропуски в работата на РЗИ-Благоевград, а днес предстои среща на министър Ангелов с директора на институцията.

За евентуална българска ваксина срещу коронавирусната инфекция министър Ангелов посочи, че отговор биха могли да дадат само хората, които работят по нея. БТА

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.