Home»АНАЛИЗИ»Ковчези специална изработка, хит моделът – „Мерцедес Бенц“

Ковчези специална изработка, хит моделът – „Мерцедес Бенц“

В западноафриканската държава Гана мнозина хора биват погребвани с ковчези, открояващи техния обществен статус, характер и мечтите, които не са могли да реализират приживе. Това разказва в свой репортаж турската редакция на Би Би Си.

Журналистите Фелипе Абреу и Енрике Хедлер са посетили работилници за ковчези в столицата Акра и град Кумаси.

Хората в селските региони в страната на какаото естествено предпочитат ковчези с цвят на какао, се отбелязва в репортажа.

Такъв ковчег струвал около 1000 долара.

Дневната печалба на земеделските производители в Гана е под три долара на ден, подчертават авторите.

Изтъква се, че хората по селата дори събират пари за изработката на нов ковчег.

По думите на Ерик Аджетей, който от петдесет години се занимава с изработка на ковчези погребалните кутии с цвят на червен пипер отразяват характера на лесно избухлив човек.

Сред най-търсените модели в страната е „Мерцедес Бенц“. Гробът на мъртвеца се изкопава съобразно размерите на такъв ковчег.

Тези ковчези олицетворяват високото обществено положение на човека, който е починал, твърди майсторът на погребални кутии Стив Ансах.

На местния език тези ковчези се наричат „Абедуу Адекаи“ (пословична кутия). А причината за това е, че всяка изработка има символно значение.

Друг хит сред моделите е ковчег с формата на самолет. Според майсторите на ковчези, „самолетът символизира приятното пътуване на починалия към Оня свят“.

С нарастването на интереса към ковчезите специална изработка, през последните години в Гана са били отворени много работилници за погребални кутии, посочват авторите на материала.

Майсторите на ковчези разказват, че приемат поръчки от над двайсет държави, а за да научат занаята им идвали ученици от Южна Корея, Русия, САЩ и Дания.

Ковчезите се изработват с обикновени инструменти, измайсторени с подръчни средства.

Obzornews.bg

___________ (!) Всички права на публикуваните новини, статии и снимков материал са запазени. Новините, статиите и снимковият материал не могат да бъдат използвани без изрично разрешение, дори да се посочва източникът им.